Ben bugün saat 16.40'da İstanbul'daki bir FİLE MARKET'den salkım domatesin kilosunu tam 11 lira 75 kuruştan aldım. İlaveten TAT marka domates salçasının tanesini de 11 TL'den aldım ki bundan sadece bir kaç ay önce 6.5 TL civarındaydı hatırladığım kadarıyla. Ortalama olarak haftalık 425-450 TL verdiğim rutin market alışverişimde bugün kasada ödediğim 778 lira ve daha önce aldıklarımdan farklı hiç bir şey almadım. 6.5 liraya domates satan bir yer de vardır mutlaka ancak uygun fiyatlı olması gereken, BİM marketlerinin bir parçası olan File'den yaptığım alışverişte ödediğim miktar budur.
Zaten fiyatlar yükselirken hem muhalif hem de hükümet medyası konuyu körükledi. Haberlerin yönünü belirleyemediler ve büyük tüccarların pozisyonları üzerinden küçk esnafı da aynı pozisyonu almaya zorladılar. Dün habertürkte hanım programcılardan biri konuğuna "domates 12 lira" diyor... Nerede 12 bilmiyorum, biz 10 liranın üzerini görmedik, şu anda da 6,5 lira; daha dün aldım marketten... Üstelik yılın bu zamanı geldi mi domatesin görmeye başladığı seviyeler zaten 5 lirayı geçiyor. Bunu sadece örnek olarak veriyorum. Ben medyanın bu konuda önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini ama üstlenemediğini düşünüyorum.
Dün açıklanan mücadele programının, elbette çözüm değil ama bu konuda kararlılık göstergesi olduğunu düşünüyorum. Yani 3 aylık süredeki gelişmelere göre yeni önlemler alınabileceğinin göstergesi olarak görüyorum. Yoksa mevcut açıklamalar tek başına çok bir şey ifade etmeyecektir. Aslına bakarsanız önceki orta vadeli planda da zannediyorum yer verilmiş olan yıl bazlı enflasyon beklentilerine bakıldığında, 2-3 senelik bir yüksek enflasyon ön görüldüğü ortadaydı. Dolar hakkındaki ön görüler de benzer şekilde gelişti. Şu anda ilk hedef 2018 enflasyonunu %25 seviyesinde tutabilmek gibi görünüyor. 2019 ilk çeyreğini geçince gidişat belli olur. Allâh sonumuzu hayr etsin.