Fiyatların düşeceğini sananlar babalarına sorsunlar 40-50 yıllık ömürlerinde bu ülkede birşeyin fiyatı düşmüş mü ? Hatta dedelerine sorsunlar 80-90 yıllık ömürlerinde bu ülkede birşeyin fiyatı düşmüş mü ? Açıkcası ben hiç buna şahit olmadım büyüklerimde olmamış.
Olayın dolarla direkt bağlantısı vardır ama sürekli yükselişin dolar ile bağlantısı yoktur. Şöyle açıklamak gerekirse;
Dolar 5 ten 7.2 olduğu zaman ürün 7.2 ye göre zam yiyor.
7.2 den 6 ya düştüğü zaman indirim söz konusu olmuyor.
6 dan tekrar 6.30 a cıktığı zaman tekrar zam yiyor.
5 TL lik bir ürünü baz alırsak ; Sadece dolar fiyatına göre fiyat artışı olsa totalde bu ürün tüm bu dolar oynaklığı sonunda 6.3 tl olması lazımdı. Ancak malesef olay bizim ülkemizde böyle işlemediği için
5 TL lik bir ürün 7.6 TL oluyor.
Yani bizim ülkemizde devlet kanalıda olsa halk kanalıda olsa dolara bağlı indirim diye bir şey söz konusu değil. Bugün dolar 4 olsun göreceksiniz fiyatlar yine aynı kalacak.
Ha işin birde şu kısmı var; artık dolar ile fatura kesmek yasaklandı, yani aldığınız ürün her ne olursa olsun faturayı TL olarak kesmek zorundasınız. TL - Dolar ilişkisinin oynaklığı yüzünden bir çok firma kurun o anki değerinden çok daha yüksek bir fiyatlandırma yapmak zorunda kalıyor zarara girmemek adına.
İşin özeti; Domatese hal yasası gelse domatesin fiyatı düşer, dolar faturasını serbest bıraksan teknoloji ve bir kaç alan rahatlar ama hiç biri kalıcı çözüm değildir. Ne zaman üretime geçer ve yerli milli sevdası yerine evrensel olan ürünler ortaya konulursa, gençlerimiz ülkeden kaçmak yerine kalmayı tercih ederse o zaman bazı şeyler yoluna girer. Ha bu olur mu sence derseniz kesinlik olmaz. Sebebi basit COĞRAFYA ve EĞİTİM.