lokman3434 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selam arkadaşlar.
Gzip ile cache arasındaki fark nedir? Gzip tek kullanmak yeterli midir?
Cache'nin tam olarak ne olduğunu anlatmaya çalışayım.
İnanılmaz 2 faydası var hemde inanılmaz.

Şimdi normalde bir ziyaretçi sitene girdiğinde bu bir sorgudur. Wordpress database'den verileri çeker ve bu kullanıcıya iletir. Sitende birçok kişi varsa bu sorgu sayısı artar. Eğer bir cache eklentisi kullanmıyorsan Wordpress'in yavaşlığından şikayet edersin. Düşünsene sitende online 100 kişi var hepsi bir şeyler yapıyor. Bu sitenin ağırlaşmasına sebep olur.

Cache ilk olarak ne yapar? Sitende yer alan tüm sayfaları HTML dosyalarına dönüşüp kayıt eder. Böyle olunca bir ziyaretçi sitene girince gidip database'den veriyi almak yerine hazır kayıt ettiği dosyayı yani sayfayı sana gösterir. Böyle olunca tüm bu sorgulardan yani php yüklenmelerden yırtmış oluyorsun. Yani sitende yavaşlık sorunu bitiyor.

Diğer önemli yeri ise daha müthiş. Diyelim benim sitemde cache sistemi var. Sen ziyaret ettin. Cache'de zaman kavramı vardır. Atıyorum ben bunu 4 saate ayarladım diyelim. Sen benim siteye girince dosyalar bilgisayarına iner ve o dosyalarda bir veri yazılıdır. Eğer sen aynı sayfaya sonradan tekrar girecek olursan verileri 4 saat boyunca siteden değil kendi bilgisayarının hafızasında kaydettiğin o sayfalardan indirip, yüklemiş ve görmüş oluyorsun Bir çeşit offline mod.

Böylece neler oluyor?

1) Sorgular azalıyor.. Siten kasmıyor
2) Sitene giren 4 saat içinde 100 lerce kez aynı sayfaya girse bile trafiğin gitmiyor. Hostunun bandwidth gitmiyor. Çünkü sen o sayfaları bilgisayarındaki yüklediğin eski verilerden çekip görmüş oluyorsun.
Trafikten yırttın yani.

Cache sistemi müthiş bir şey. Seni host parasından bile kurtarıyor. 100 tl bir paket alacağına 20 tllik bir paket bile işini görüyor atıyorum

Umarım anlatabilmişimdir