Bin1SuraT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben ekme, dikme, biçme işinden anlamam. Gördüğüm kadarıyla konuşmak gerekirse.... Babam yaylada domates, salatalık, biber, bamya, fasülye ve kudret narı gibi şeyler yetiştiriyor. Bunlar arasında en fazla verimi domates ve bamyadan alıyor. Ektiği yerde öyle çok fazla alan değil. Kendilerine göre yetiştiriyorlar. Domatesi ektiği yer en fazla 3-5 metrekarelik yer. Bu sene aşırı derecede verim aldı. 600 - 700 kilogram domates toplamış. Büyük boy 2 derin dondurucuda tıka basa kışlık olarak stok yaptılar ki, yaza bile yetecek stokları var Onun tek avantajı nerden temin ettiğini bilmiyorum ama her tohumu kullanmıyor.

O kadar yazıp çiziyorsunuz, şu maliyet bu maliyet diye. Ben babamın 1 kez ilaç kullandığını görmedim. Kendisi de kullanmadığını söyledi. Sadece yılda bir sefer bir kaç çuval gübre kullanıyor. Birde su. Suyu da dereden temin ediyor. Yani tamamen organik yetiştiriyor. Hani öyle profosyonel çiftçi de değil. 50'sinden sonra internet kullanmayı öğrenip kendince internette araştırma yaparak hobi ile başladı.

Hocam ben çok abartı olmasın diye 30 bin kök dedim de siz 3-5 köklük hobi bahçesiyle karşılaştırıyorsunuz buna diyebilecek birşeyim yok. Babanız nerede yapıyor bu işi bilmiyorum ama yoğun tarım yapılan bir ovada ilaçsız üretim yapamazsınız. Şöyle söyleyeyim benim ablam da dediğiniz gibi yemek için ufak bir yere 20-30 kök dikmişti.Ve hastalıktan dolayı 1 el bile doğru düzgün toplayamadık. Babanız da bir süre bu işi yaptıktan sonra bir hastalık geldiğinde domates yetiştiremez olacak.Çünkü o hastalığı temizleyecek bir ilaç yok kullanımda.Şuan kullanılan ilaçlar hastalık etmenini ancak uzaklaştırıyor.Tamamen yok etmiyor. Ben bursa/iznik liyim. Ve malesef ovada dediğiniz şekilde üretim yapmak mümkün değil. Ki zaten saydığım masrafları yapmadan üretim yapılabilse kimse boş yere masraf yapmaz.

UbrTrade adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam hangi yayla birde amcadan rica etsem tohum bana verirmi hobi olarak bende ekiyorum kendimce yemek veya satmak için değil maksat stres atmak. Ama dediğim gibi amcam verirse tohumlardan ekmek isterim yayla domatesi bulamadım ben bu sene

haftada bir ne ilacı atıyorsunuz hocam buyurun gelin Adana'ya topraklarımız verimli sanırım Bursa'da çok kimyasal gübre kullanıp toprağı verimsizleştirmiş siniz
Çok değil gereken gübreleme dahi yapılamıyor malesef fiyatlar yüzünden.Gübre malesef ucuz birşey değil. Domates gerçekten çok can sıkıcı bir bitki. O yüzden hiç bulaşmıyorum Domateste aklıma gelen hastalıkları sayayım; trips, kurşuni küf, bakteriyel benek,çökerten, erken yanıklık, kök boğazı yanıklığı vb.

Arkadaşlar ben domates üreticisi değilim. Sadece olanı söylüyorum. Malesef durum bu ve bu durum çiftçinin yarattığı bir durum değil burda. Zaten şuan gerçekten çiftçilikten para kazanan insanlar burda domatesle falan uğraşmıyor.