sanırım başka dünyalarda yaşıyoruz. grçmişi bağa bahçrye dayanan ve hala en ufak fırsatta bahçeyle uğraşan biriyim. domatesin bi zahmetini görmedim. bi iki çapa. sonra varsa etrafında çıkan bitti. artık bitkide yok hep ilaçlılar. 5 liralık ne zahmeti var hakketen anlamıyorum. su bedava, topraktaki mineraldir odur budur bedava, hayvan gübresi desen köylerde tonla. sadece su verdiğin domates çok zahmetli neyi var merak ettim
Zaten dediğin şartlarda tonaj çıkıyordu dimi

O yediğiniz domatesler var ya haftada bir ilaçlanmak zorundadır.Belki sizin bahçenizde ürettiğiniz üç beş kök zahmetsiz geliyor olabilir de o iş öyle değil. bir işçinin yevmiyesi şuan burda 80 lira. domates 30 bin kök ekildi diyelim. Sizce kaç yevmiyede çapalanır bir tur bu domates ? Haftada bir ilaçlanacak. Sizce bir tur ilaç kaç liraya mal olur ? Domate biraz büyüdü yaprak alınması lazım,koltuk kırılması lazım.Bunların işçi masrafı ne olur ? Toplarken ayrı bir işçi masrafı var onu da katın. Ha pardon unuttum domates kendi ayakta duramaz. Kazık dikilip iç çekilmesi lazım. Bu da ayrı işçilik ve malzeme masrafı demektir.
Toprak, domatesi ekmeden önce sürülüp hazırlanması lazım.Mazot neredeyse 7 lira oldu. Bir traktörün deposu ne kadara doluyor bir fikriniz var mı ? Su bedava demişsiniz ya su motoru bir sezonda ne kadar mazot benzin harcıyor haberiniz var mı ? Domates çok sulanan bir bitkidir bunu da söyleyeyim bilgi olsun.
Domatesin sezonda topraktan kaldırdığı besin elementleri nelerdir ve miktarı nedir ona girmeyeceğim. Fakat doğal şartlarda toprak bu ihtiyacın 10 da 1 ini bile karşılayacak içeriğe sahip değildir.Bu elementler dışarıdan verilmeden verim alınamaz. Şuan bir torba gübre kaç liradır bir bilginiz var mı ? Ben söyleyeyim ortalama 150 lira. Ki bu fiyat kur farkı yememiş fiyat.Seneye dananın kuyruğu kopacak.Ve bu millet bu fiyatları da arayacak malesef.
Ben bilgim olmayan konuda konuşmam bunu herkesin bilmesini isterim.Kendim çiftçiyim ve ziraat mühendisiyim. Yani bu konu benim uzmanlığım. Bu ülkede herkes uzman olduğu işi iyi yapsa zaten herşey çok güzel olurdu. Ama sonuç ne oldu ? Menemen zengin yemeği oldu.