Kopya projeler, sürekli kaybedilen zamanlar ve emekler görüyorum ve bunun sürekli tekrarlanması bitmek bilmeyen yanlışlar kaçınılmaz son. Peki nerede hata yapıyoruz?
Projelerimizde (Startup) önceliğimiz herzaman kullanıcı olmalı para kazanmak için bir proje yapmayın çünkü üzülerek söylüyorumki baştan kaybediyoruz. İlk amacımız kullanıcılara sağladığımız fayda ve rakiplerden farklı olduğumuz alanların kullanıcılar tarafında kabul görmüş olması.
Para kazanma konusu ne olacak diye sorar gibisiniz. Para kazanıp kazanamıyacağınızı bırakın kullanıcılarınız karar versin. Ben projeden hemen kazanmak istiyorum diyorsanız malesef şansınızın %1 den bile düşük olduğunu söyleyebilirim (devamlılık açısından). Peki sadece kullanıcıları düşünmek yeterlimi diye soracak olursanız malesef buda yeterli değil. Aşağıdaki yazıda çok daha önemli bir faktörü inceleyelim.
Özellikle forumda gördüğüm hatta çevremde sıkça rastladığım hataları kısaca yazmak istiyorum.
Bir fikriniz var ve bunun için uygulama(başka bir fikir yada projede olabilir) yayınlamak istiyorsunuz hayalleriniz var para kazanacağınızı ve işlerin istediğiniz gibi gideceğini düşünüyorsunuz. Uygun zamanda uygun yerde olmadığınız müddetçe fikrinizi büyütüp kullanıcılara sunmanız ve büyümeniz oldukça zor. Start verdiğiniz yerin önemi oldukça büyük hangi ülkede bu girişiminizi hayata geçiriyorsanız ülkenin ekosistemindeki girişimcilik düşünceside sizi etikleyecektir. Peki bir girişimde nasıl başarılı olunur öncelik, bilgisayar başına kitlenip kalmayacaksınız dünya sizin etrafınızda dönmüyor gezeceksiniz farklı ülkeler farklı kültürler tanıyacaksınız girişimciliğin tüm faktörlerini öğrenecsiniz, sabredeceksiniz, gerektiğinde vazgeçmesini bileceksiniz. Duygusal düşüncemeyeceksiniz sistematik düşüneceksiniz. Gerçekten bir fikniz varsa yerinizin neresi olduğunu bileceksiniz.
Bir video ile yazımı bitiriyorum ikinci bölümde demek istediklerimi birazda olsun açıklıyor, kısa ve güzel bir hikaye. Faydasını görmeniz dileğiyle. Farklı fikirler olarsa paylaşırsanız faydalanan arkadaşlar olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=4mIMKyqfS-g