Hocam birde bana şunu diyor, ben 4 ay staj yaptım ya, Patron seni tanıyor zaten, bunun altında kalmaz falan diyor bana. Ulan Patron bunun altında kalmayacaksa staj zamanında yemeği yada 1 lirayı esirgemeseydi. Ayrıca şuda var Mayıs ayında ben oruç tutuyorum, stajeriz ya başka biri boş oturmasına rağmen ben bakkala gidip ofise dondurma alıyordum. Anlayışsız, düşüncesiz, adam kullanmayı seven bir firma. Bu arada Patron'un durumu kötü ama 2 ay evvel daha büyük bir ofise geçti firma, eleman sayısını arttırdı ayrıca Patron ofise gün içinde 1 saatliğine falan uğruyor onun haricinde geziyor, bindiği araba Range Rover Sport yüksek model bir araç. Durumu kötüyse aracını satsın ne diyeyim. Durumu kötü olan patron Range Rover'la akşama kadar gezmez veya daha büyük ofise geçip maliyeti arttırmaz. Bunların hepsi bahane bana göre mantıklı bir bahanede değil, herşey ortada ama bana durumumuz kötü 1,5 ay maaş veremeyiz, sigorta ticket belki ayarlayabiliriz, 1,5 ayın sonunda durumumuz iyi olursa seni asgariyle başlatırız, muhtemelen 1,5 ayın parasınıda vermeyecekler. Ben çektiğim çileyi biliyorum orada, bir daha aynı çileyi çekmem. Ayrıca arkadaşım 1,5 yıldır orada çalışıyor ve bana 2.200 lira maaş alıyorum demesine rağmen muhasebeciden 1600 lira aldığını öğreniyorum. Yalana ne gerek var değil mi? 1,5 yıldır çalışıyor ve hala 1600 lira alıyor.
Hocam haklısınız sonuna kadar, bu soruların ilkine cevap verebilirim ama vereceğim link cevap yerine geçmeyecektir. Kendimi geliştirmem lazım bunun son derece farkındayım ama sıkıyorum kendimi. Biliyorum bu sektörde deneyim, bilgi, referans şart sertifika alsam bile bana artı katacak fakat kendimi geliştirmeye başlayacağım o anki hevesi bulamıyorum. Yazılım konusunda iş sahibi olmayı kariyer hedeflemeyi düşünüyorum fakat dediğiniz gibi bu boş oturarak değil zamanı iyi değerlendirerek olacak birşey. Açıkçası bu iş teklifi gelene kadar 3-4 günlük periyodda kodlama kursuma başlamış ve gün gün düzenli çalışıyordum ama gelen teklifle hem sinirim hopladı hemde hevesim kırıldı. Beni boş adam olarak görmeleri beni daha da heveslendireceğine bende ters tepkiye yol açtı.
Olay seni boş adam olarak görmeleri değil. Bunlar şark kurnazı... Bedavaya çalışacak birilerini buldukça o adam range rovera biner. Senin arkadaşım dediğin kişide pastadan pay kaparım bu şekil davranırsam diye kafasında tilkilik yaptığını zanneden boş beleş birisi. Ne ülkenin yazılımı o şirketin elinde ne de sen onlarla çalışmak zorundasın. Önce kendi alanını belirle. Sonrasında o konu üzerine günün büyük çoğunluğunu o işe ayır. Mobil uygulama mı yazmak istiyorsun otur internet başına aç eğitim setini, sette verilen talimatları uygula, temeli kazan, algoritma basit seviyede oluşsun. Sonrasında kendin hiç bir geliri olmasa dahi projeler üret ki sırf el becerisi, hız, algoritma, alışkanlık kazanasın. Sonrasında kendine sağlam bir proje yaparsın. Ondan sonra şirketler sana yüksek fiyatlarla kapına gelir. Lakin zamanını boşa harcama.