By_ReFLeX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
şerif izgören çok iyi demiş "ülkede zeki adam sıkıntısı yok, dürüst adam sıkıntısı var" diye.

en basiti, tekel bayiden sigara alıyorum her alışımda 2 paket alırım. 10 tl sigara kartla çekince 21 lira alıyor. marketlerde petrol istasyonlarında 20 lira.
şimdi ben gidip bir daha alırmıyım bakkaldan tekel bayiden sigara ?

ondan sonra neymiş efendim esnaf batıyor. haksız kazanç peşinde koştuğun sürece batmak süpriz olmamalı.
Hocam yanlış düşünüyorsun.
Tekel bayilerinin yaptığı haksız kazanç falan değil. Kredi kartı vadeli bir ödeme şeklidir. Vadeli ödemelerde fark alınması haksızlık değildir.
Vade farkı almazsa, sen vadeli mal alabilesin diye karından fedakarlık etmek zorunda kalacak adam. Cücük kadar karının neden daha da düşürsün senin için?
Tekel bayisinin cirosu ile büyük marketlerin, petrol istasyonlarını cirosu bir değil. O yüzden ödedikleri pos komisyon maliyetleri de farklı.
Sigara gibi cücük kadar karı olan bir malı kredi kartı ile satıp üzerine kart komisyonu maliyeti eklemek adamın karlılığını düşürür.
Bu haksız kazanç değildir. Sigara gibi çok düşük kar oranı ile satılan malları sana vade ile satarken komisyon alması gayet normal.
Büyük marketler ve petrol istasyonları cirolarının küçük bir bölümünü tekel ürünlerinden sağlıyorlar.
Diğer ürünlerden elde ettikleri kar yüksek olduğu için tekel ürünlerindeki karlılıklarının azalmasını sorun etmiyorlar.
Ayrıca bu firmalar bankalardan daha düşük komisyon oranları alıyorlar.



mehmetarik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Valla o tam fırsatçılık olmuş. Bizim burada 1.5 TL ile 8 TL arasında değişiyordu fiyatları daha cumartesi günü gittim. Bahçede yetiştiği için almadım ama etiketlere baktım. Lobiyi falan bilmem ama üreticiler azıcık yağmur yağsa hemen fiyata zam koyuyorlar (artık üreticiler mi toptancılar mı bilemem). Antalya'ya 1 saat yağmur yağsa fiyatlar ikiye katlıyor hemen. Bu kadar hassas mı arkadaş bu biber domates
Bir de kırtasiyecilere çok kızdım bu sene. Deftere %200 zam yapmışlar. Abi kağıta zam geldi o yüzden diyor. Baktım sattığı defter Made in P.R.C . Çin'de de mi zam gelmiş kağıda dedim. Belki senelerdir depoda bekleyen bir defterdi. Gittim A-101'den aldım çocuğun defterleri. Kırtasiyelere göre gayet makuldü fiyatlar.
Hocam bu yazdıklarınız ironidir, ciddi değilsinizdir umarım.
Eğer ciddiyseniz ticaret ve ekonomi ile ilgili çok bilgili değilsiniz ve yine yorum yapıyorsunuz demektir.
Yağmur yağdığında domatese bibere bir şey olmaz.
Ama fiyatlar arz talep dengesinde belirlenir.
Yağmurda domates biber hasatı yapılmaz, yapılsa da yağmurda taşımada aksaklıklar olur.
Daha az mal taşındığı için fiyatlar yükselir gayet normaldir.
Bir de Çinde kağıda zam gelmiyor.
Ama sen Çin'den defteri lira ile almıyorsun dolar ile alıyorsun.
Kağıt ithal edildiği için dolar arttıkça kağıdın maliyeti de artıyor.