Sıgara konusuna değinmek istiyorum. Ben çocukluğumdan beri ailem, akrabam sıgara içiyor. Televizyonda o sansürlerdekinin sıgaraların olduğunu biliyordum. Sıgara içmedim, içkide aynı şekilde. Yani ders çıkarılması gereken şey burda eğitimdir, yasaklar değil. Sıgaranın neden içilmemesi gerektiğini birine iyice öğretemediysen istediğin kadar sansür-yasak uygula o kişi yine yapacağını yapar. Hatta yasaklar daha cezbedici olur.
Hocam konuştuğumuz şeyin bencesi sencesi yoktur. Pedagojik açıdan yapılmasını istemediğin bir davranışı çocuklara mümkün olduğunca az göstermen gerekir. Çünkü insanlar sosyal varlıklardır ve görüp taklit ederek öğrenirler. Kaba tabiri ile eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmemek gerekir. Çocuklar ne kadar az sigara görürlerse sigaraya başlama ihtimalleri o kadar düşer. Siz tüm çevreniz sigara içerken sigara içmediğiniz için bir örnek teşkil etmiyorsunuz. İstisnalara bakarak tümevarımda bulunmak sağlıksız bir akıl yürütme şeklidir. Ben de sizin gibiyim. Annem de babam da sigara içerlerdi ben hiç kullanmadım. Bu işi yasaklarla değil eğitimle çözeriz doğru bir bakış açısı değildir. Çünkü o yasak da eğitim stratejisinin bir parçasıdır. Sigara bir özgürlük alanı, bireysel bir hak değildir. Bu nedenle sigara yasaklarına karşı çıkmak bir özgürlük mücadelesi, sansüre karşı çıkmak falan hiç değildir. Sigara başkalarının nefes aldığı alanı kirleten ve başkalarının alanını taciz eden saldırgan bir eylemdir. Herhangi bir binaya gidiyorum, içeride içmek yasak. Ama ben kapıdan girip çıkarken 30 saniye nefesimi tutmak zorundayım. Çünkü kapının önünde sigara içen 30 tane adam var ve o sigara dumanını ciğerinize çekmeden girip çıkamıyorsunuz bile. Aynı şekilde sigaranın ve alkolün mass medya da gösterilmesi kesinlikle kısıtlanmalıdır. Ama netflix gibi üyelikle izlenilen alanlarda gösteriminin yasaklanması da son derece salakçadır.