Sağlık bilimlerinde her şeyden önce öğrencilere şu cümle öğretilir.

Primum non nocere(Önce, zarar verme! )

Üniversite 1.Sınıfta hoca bu sözü 100 kere yazmayı ödev verdi. Herkes yazıp getirecek final notunuzun %15'i bu ödev olacak dedi. Ben şaka yapıyor falan zannettim fakat ödevden sıfır aldığımı görünce bu konuda ne kadar ciddi olduğunu fark ettim. Bir sağlık çalışanın hastaya zarar verme ihtimali varsa müdahalede bulunmaz. Bu tıpın en temel prensibidir. Dediğim gibi anatomi fizyolojiden önce öğrencilere bu öğretilir. Şimdi gelelim adamın yaptığına.

Bu adamın yaptığı traksiyon yani çekmedir. Baş aşağı sallandırıp beden ağırlığını kullanarak omurları birbirinden uzaklaştırıyor. Böylece bu yapılara binen yük azalıyor ve fıtık olan yer içeri çekiliyor. Onun dışında yaptığı tüm hareketler showdan başka bir şey değil. Hele eliyle lumbal bölgeyi yoklayıp sanki oraya özel muamele yapacakmış gibi davranması tam bir saçmalık. Peki traksiyon bu şekilde mi yapılır ? KESİNLİKLE yapılmaz. Bir fizik tedavi merkezine gidip fizyoterapist gözetiminde traksiyon yaptırabilirsiniz. Adam tamamen ölçüsüz biçimde hastanın durumunu sorgulamadan hayvan gibi sallandırıyor. İleri bir fıtık durumunuz var ise felçe kadar gidebilir durumunuz. Omurlarınızda kırık oluşabilir.

Başta da belirtiğim gibi bunlar tıpın temel ilkesinden habersizler. Bu ilkenin ne kadar önemli olduğunu bu habere bakarak anlayabilirsiniz.