tüm mesajları okudum herkes kendince haklı . ama şunu bende merak ediyorum örneğin büyük bir datacenter firması tüm giderlerini donanımlarını müşteri potansiyeline göre yıllık olarak temin etmiyor mu merdıven altı fırmalardan bahsetmıyorum bu yıllık alımlar alındıgında ornegın dolar. 4.32 tl var sayalım dolar yükseldiğinde neden güncel kurdan ücretleri düzenleyip müşteriye yükleniyor zaten sen eskı kurdan donanımdır yazılımdır vs sözleşmeni yapmısın almısın zaten diğer bir örnekte ise bilgisayar satısı veya cep telefonu satısını gösterebilirim adam dolar yükselmeden deposunu yuklu mıktarda bilgisayar cep telefonu gibi cihazı almıs ve dolar yukseldı dıye neden önceden aldıgı ürünü güncel fiyatttan satar buna fırsatcılık ac gözlülük denmez mi kısacası yabancı ülkelerden cok birbirimize biz zarar veriyoruz dolar yükseldiği zaman diliminde alım yapan bu tür şitkerlere sözüm yok mecburen fiyat yükseltir
Burada tüketici tarafından bakıldığında söyledikleriniz doğru ancak şöyle birşey de var. Sunucular alınırken genelde 24 aylık amortisman yapılır. Bunun ana sebebi amortisman süresi sonunda inovasyon ihtiyacı doğacağı ve sunucuyu yenilemek durumunda kalınabilmesi durumudur. Güncel alınan TL fiyattan hesaplandığında 24 ayın sonunda amortisman için topladığınız ücret yeni sunucu almaya yetmez hale geliyor. Ancak konumuz bunun da dışında. Şuan veri merkezi sektörünü etkileyen ana unsur aslında amortisman değil.
1. Sebep enerji tüketimindeki zamlar. 2. Sebep ise sektörde para kazandığını zannedip 30-40 tl karla sunucu kiralamaya veya barındırmaya çalışanlar. Çünkü enerji tüketimindeki zam onları daha derinden etkiliyor. Zaten kar oranları düşük olduğu için enerjiye yapılacak zam durumunda hemen müşteriye yansıtmak durumunda kalıyorlar ve bu durumu tolere edebilecek kar marjları kalmıyor. Aslında sektör kendi kendinin ayağına sıkıyor.