Biraz genelleme yapacağım kusura bakmayın. Bu tür scriptlerde daha önce gördüğümüz hacking sonrası ürün fotoğraflarının ***** ile değiştirilmesi ( güvenlik zaafiyeti ) , performans sorunları , itibar zedeleme gibi konularla sektöre içerisinde olduğum için çokça karşılaşmaktayım. En çok güvenlik noktasında takılan bu scriptlerin üreticiye ( yani e-ticaret sahibi müşteriye ) daha önce ödeme noktasında x.xxx tl alıış veriş yapmışken ödeme manipüle edilerek x.xx tl ödeyerek ürünlerin satın alımını sorunsuz tamamlayabildiklerine şahit olduk.
Hataların yolda kapatılması e-ticaret gibi para transferinin olduğu noktalarda ne yazık ki en az hata affeden noktalardan.
( Bahsettiğim 200 TL scriptlerde bir çok manipülasyon ve hata ile karşılaşabiliyoruz. )
Yani 1.000 TL ürüne 100.00 TL ödeyerek sistemde ödemesi alındı sipariş hazırlanıyor noktası, gün içerisinde bir çok sipariş oluştuğunda zaafiyete dönüştürülebiliyor.
Ne yazıkki doğru şekilde kurgulamak gerekirsek kaba tabirle,
- Güvenlik
- Performans
- Standartlara uygun kodlama
- Doğru Arayüz Seçimi ( Bir arayüz çıkartayım her işe gelsin mantığı ne yazıkki doğru olmuyor )
- Danışmanlık ( burası kişiden kişiye opsiyonel olabilse de konuda ilgisi ve bilgisi olmayan bir insanın bu konuda hizmet veriyor olması çokta doğru olmayabilir. )
- Ödeme Yöntemleri
( Geçmişte tamamladığımız "Tek Ürün Satışı" script'inde 300ms açılma hızına 1DB ve 2 API bağlantısı ile ulaşabildik. En temel haliyle bu hız için hatrı sayılır bir zaman harcadık ki, reklam verenler bu hızın ne kadar anlamlı olduğu bilir. )
( Fotoğrafların çözünürlüklerinde herhangi bir bozulma yada küçültme söz konusu değildi. Bir çok kişi fotoğrafların boyutunu küçülterek hız problemini aştığını sanıyor. )
Genel olarak zaten haklısınız fakat, bu söylediklerinizi standart hale getirmeniz pek mümkün değil bunu söylemek istiyorum. Eminim herkes rahatsızdır bu konuda.