Önce sertifika alman için eğitim alman gerekiyor, eğitim için başvurup mülakata gidiyorsun projeni anlatıyorsun eğer kabul ederlerse (orada söylerler büyük ihtimal) hafta sonu sana mesaj geliyor ve pzt-prş arsı 4 gün eğitime gidiyorsun. Seçmeler cuma oluyor bu arada.
Eğitimi aldıktan sonra setifika 1 ay süre içinde çıkıyor ve gidip alıyorsun ama sertifika çıkmasını beklemeden önce de aktif oluyor internet üzerinden ksgeb başvurunu yapabilirsin.
Sonrasında şirketini kuruyorsun, kosgeb e iş planın ile birlikte başvuruyorsun tekrar mülakata gidiyorsun ve sunum yapıyorsun. Eğitimde söylenenleri yaptığın sürece geçersin bu mülakattan. Sonrasında başlangıç olarak sana 2.000 tl para veriliyor. Kalan 48 bin tl ise faturalandırılmak şartı ile ortalama 6 ay-1 yıl (yoğunluğa ve temsilcinize bağlı olarak) sonrasında nakit para olarak sana döner. Tabi bunların bir limiti var kafana göre harcama yapamıyorsun ya da maaş veremiyorsun. Ve denilen 50.000 tl aslında bölgeye ve cinsiyete göre değişiyor ama istanbul erkek için %60 geri ödemesi oluyor yani 83bin tl harcadığında 50 bin tl geri alıyorsun. Bu 50 bin tlnin 2 si başlangıçta verilmiş oluyor 18 bin i makine tehcizat vb işlemler kalan 30u ise diğer masraflar maaşlar vs.
Yani ortalama 1 sene boyunca kendini idare ettirecek sermayen olması gerekli çünkü para sana o sürede geri dönüyor. O süre zarfında kendi cebinden harcaman gerekecek. Ayrıca sadece 50 bin değil birçok destek bulunmakta örnek tanıtım masrafları için 50% (100k ya kadar), mühendis çalıştırısanız maaşını karşılama (oranını hatırlamıyorum) vs daha 10larca destek mevcut.
Serifikamı bu hafta teslim aldım bu arada
Ekleme: yukarıdaki yorumlara baktım da parti falan alakası yok bilmeden sallamayın sizin projeniz sağlam olduktan sonra düzgün bir şekilde açıklarsanız ve gerçekten faydalı bir girişimde bulunacaksanız onay alırsınız. Fakat tabiki zor çok katılım oluyor ve az kişi seçiliyor.