nazimX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hazır konusu açılmışken #içimidöküyorum köşeşine çevireyim;

Ben 6 yıldır bu sektördeyim, şirketlerde çalıştım, kendi şirketimi açtım batırdım, freelancer çalıştım sonra tekrar kendi şirketimi açtım. Bu süreç bu şekilde devam etti. Televizyonlarda gördüğünüz şirketlerin ilgili departmanlarına veya imrenilecek bakılan yüksek rekabetli sektörlerde bulunan projelere danışmanlıklar verdim ve ben halen kendime UZMAN demeyi doğru bulmuyorum. Malumunuz sürekli kendini geliştiren bir sektörde kendinize uzman demeniz pek doğru olmaz. Amatör ruhlu profesyonel demek daha doğru olacaktır.

Uzatmadan ana konuya geçelim;

Genel olarak büyük projeler veya kendi projelerimde çalışıyorum. Zamanımı değerlendirmek içinde arada r10'da iş alıyorum. İş alımından önce müşteri daha önce SEO hizmeti almışsa detaylarıda rica ediyorum. Haliyle forumda bilinen bir çok SEO'cunun raporlarını ve çalışma detaylarını görme fırsatı yakaladım. Bazı günler çok hayrete düşüyorum. Adama bakıyorum forumda çok bilinen herkesin uzman diye tabir ettiği kişi fakat yaptığı çalışma tarihin tozlu sayfalarında kalmış, olası bir güncellemede sitenin SEO performansını yerle bir edebilecek bir çalışma örneği. En ilginç olanıda referanslarına baktığınızda hep pozitif geri dönüşler almış. Ama birebir müşteri ile konuşmalarımda hep ilgili kişi hakkında olumsuz geri dönüşler belirtiyor. Bana kalırsa bu kişiler SEO'da değil pazarlama ve ticarette iyiler. Forumda zaten şu adam iş ahlakı sahibi, bilgili ve profesyonel diyebileceğimiz 3-4 kişi anca sayabilirim. Kalanlar sadece SEO ticareti yapıyor.

SEO ücretlerine gelirsek;

Burada bam başka bir noktaya varıyoruz. İş alımı öncesi müşteriden site adresi, anahtar kelimeleri ve SEO hedefini istiyorum. Daha sonrasında işi daha almadan 10 sayfalık ön analiz raporu ve teklif sunumu yapıyorum. Bir rapor oluşturmam 2 saat sürüyor. Burada kısa bir SEO stratejisi belirterek, müşterinin kafasında yapılacak işin canlandırmasını sağlıyorum. Benim gibi bir çok SEO'cuda müşteriye teklif sunumu yapıyor. Benim ücretim yaptığım işe göre sanırım forumun ortalamasının çok üstünde. Mesela daha önce başıma gelen bir olayı söyliyeyim kısaca; forumda x bir potansiyel müşteriye teklif yolladım. Proje çok rekabetli bir sektörde ve maliyet haliyle baya kabarık. Anlattım derdimi bakın şu şu yapılacak, stratejimiz şu şekilde felan diyerek ücretide belirttim. Bu arkadaş ücreti çok pahalı buldu. Fakat belirtilen ücret o proje için ne fazla nede az, olması gerektiği miktardaydı. Başka bir SEO'cu ise çok komik rakamlara teklif sunmuş, müşteri haliyle diğer tarafı seçti. 3 hafta sonra ise müşteriden gelen mesaj içeriğinde; SEO'cunun işi beceremediği, sitenin SEO performansının çakıldığını ve işi bana vermek istediğini söyledi. Prensip gereği maalesef kabul etmedim. Bu şekilde çok fazla örnek mevcut.

Site içi ve Teknik SEO üzerine;

Metin çok uzadı, mesajımı kısaca belirteceğim. Arkadaşlar site içi SEO ve teknik SEO çalışmaları eklentiler ile çözülmez. Bunun için Analytics, Ahrefs, Search Console, DeepCrawl, Screaming Frog Spider, Screaming Frog Log File Analyzer gibi araçlardan elde edilen verilerin denetimden geçirilmesinin ardından yapılacaklar karşıma çıkar. 10k sayfası bulunan örnek bir sitenin optimizasyon süreci 2 hafta ile 4 hafta arasındadır. Ve ücretide sitenin durumuna göre değişiklik göstermektedir. 20-100-200 lira gibi miktarlara site içi SEO çalışması yaptırırsanız 3-4 tane popüler SEO eklentileri kurarak ayarlarını yapalar ve size teslim ederler.

Hep söylüyorum ama kimsenin umursadığı olmuyor. SEO uzmanı/danışmanı/yöneticisi/analisti bu kişilere bir meslek icra ediyormuş gibi bakılmalı ve bu meslek ticaretcilerden arındırılarak, iş ahkalı sahibi ve SEO'da kariyer hedefleyen kişilere bırakılmalı. Malum şahıslar yüzünden insanların, meslek icra eden insanlara güveni kalmadı.

Benden bu kadar, sağlıcakla kalın.

Not: Metin içerinde, yazım hataları ve anlatım bozuklukları olabilir. İçimi döktüm