Dostserver adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kas kütleniz yok demektir. Üzerine bir şey koyamazsınız bahsettiğiniz miktarda proteinle. Kanıtlanmış bir şey üzerine iddia etmeyin yanlış yönlendirmeyin insanları. 5 Yıldır powerlifting yapıyorum bahsettiğimiz bu konularda ciddi bir bilgi birikimine sahibim. Spor yaptığım kadar da makale okumaktayım.
%10 12 yağ oranın da 80 kilo birisinin 1.4 katı yeteceğini hala savunuyorum ben

digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hangi makaleleri okuyorsun merak ediyorum hocam.
En tehlikeli bilgi ikinci el bilgidir. Bir makale okuyacaksan scholar.google.com adresinden okumanı öneririm.
Buradaki akademik makaleleri okuyan amerikalı bloggerlar makale yazarlar, onları okuyan türk bloggerlar makale yazarlar.
Yani blogdan bloğa bu bilgi kulaktan kulağa olduğu gibi deforme olarak aktarılıyor.
Sonra ortada doğru bir bilgi vardır ama şartları eksik yazınca bilgi sakatlanır.

Burada tartışılan şey sporcuların ne kadar protein ihtiyacı olduğu değil.
Profesyonel sporcular için ki bu belli bir süredir aktif ve düzenli şekilde, sınırlarını zorlayarak hız, kondisyon, hacim, güç vs... Gelişim sağlamaya çalışan adamlar için geçerlidir.
Dayanıklılık gerektiren sporlar için 1.4-1.6gr/kg, güç gerektiren sporlar için 1.4-2.6gr/kg gibi genel kabul görmüş bir protein hesabı var.
Ki profesyoneller 3-4 grama kadar çıkabiliyorlar fazlası böbreği karaciğeri yorsa da atılır ama eksik kalmasın diye.
Bu hesap sporun türü, egzersiz sıklığı, sporcunun yaşı cinsiyeti, ne kadar süredir sporcu olduğu gibi değişkenlere göre de değişebilir.

Ama burada tartışılan şey 3 aydır haftada 3 gün çalışan adamın ihtiyacı olan protein miktarı.
Bodybuildinge ya da herhangi bir güç idmanına yeni başlayan insanlar üzerinde kör kontrol grupları da kullanılarak yapılan çalışmalar var.
Ilk aylarda günlük 1.3gr/kg protein alanlar ile günlük 2.6gr/kg protein alanlar arasında güç, dayanıklılık ve hacim olarak hiç bir fark görülmemiş.
Ama bizde bodybuilding usta çırak üzerinden yürür, kimse açıp akademik makale okumaz sağdan soldan duydukları, sağdan soldan okudukları ile karar verir.
Sağdan soldan duydukları ile beslenen, sağdan soldan duydukları ile ilaç kullanan adamlardır bodyciler.

Body building yaparken hedefiniz gelişim sağlamak ve profesyonelleşmek ise destekleri mümkün olan en geç periyodda kullanmak lazım.
Bu besin takviyelerini kullanarak muhteşem sonuçlar alınacakmış gibi reklamlar yapılır.
Düzenli olarak steroid kullanan adamlar millete besin takviyesi önererek para kazanır.
Oysa o besin takviyelerinde oynayan adamların gelişimlerinde o besin takviyelerinin rolü %5 bile değildir.
Bu adamları görüp spora başlayan çocuklar da yırtınıyorlar o vücudu yapabilmek için salonda.
Profesyonel bodyciler balık yağı kullanıyorlar, çünkü steroid ağır şekilde ve süratle damar sertliği yapar.
Bunu gören amatörler de aynını yapıyorlar. Yani kim neyi neden yaptığını bile bilmiyor.
Yani ilk 6 ay bence besin takviyesine bile ihtiyaç yok. Sonra az miktarda protein tozu arginin ve kreatin ile başlanabilir.
Gelişiminiz durduğunda ya da yavaşladığında yeni bir takviye kullanılabilinir.
++1