Arkadaş işinde başarılı, sabırlı ve çalışkan. İlk çalışmamızdan memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Edit : Demek ki insanın prensiplerinden ödün vermemesi ve erken konuşmaması gerekiyormuş. İkinci çalışmamız için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Arkadaşa elimdeki hazır çalışan uygulamayı teslim edip, bazı değişiklikler yaparak başka benzer bir uygulama haline getirmesi ve yine elimdeki uygulamada ilgili yerleri değiştirerek ingilizce hale getirmesi karşılığında 1.000 TL ücret karşılığında anlaştık.
İlk olarak bana 26.09.18 tarihinde yüksek ihtimalle yarın biter dedi. Çok fazla acelem olmadığı için bende çok üstüne düşmedim açıkçası. Uygulamanın apk halini az önce kendisi bana iletti. (10.06.18) Açık olmak gerekirse oldukça da emek sarfetti. Buna istinaden bende geç teslim etmesini çok önemsemedim.
Bir kaç gün önce arkadaşa para lazım oldu, hiç ikiletmeden istediği miktarı da gönderdim. Zaten ufak bir rakamdı. (250 TL). Böylece arkadaşa 750 TL borcum kaldı.
Normalde anlaşmamızda uygulamanın ingilizceye çevrilmesi dahil 1.000 TL fiyat belirlemiştik. Ancak arkadaş çok fazla emek harcadığını söyledi. Benim önerimi sordu. Normalde fiyat konusunda anlaşmıştık ve 750 TL ödemem gerekiyordu. Ben yine de kendisine arkadaşın emeğine saygımdan dolayı gönderdiğim 250 yi onda bırakacağımı, 750 yerine 1000 lira ödeme yapacağımı söyledim.
Sonra kendisine, yarın veya pazartesi kendisine biraz para göndereceğimi, kalan kısmını da uygulamanın ingilizce halini bitirdiğinde göndereceğimi söyledim. Zaten diğer uygulamayı ilk teslim ederiz dediği günden yaklaşık 10 gün sonra alınca ister istemez benim de yoğurdu üfleyerek yemem gerekiyor.
Arkadaş ise tuhaf bir şekilde şu anki işimizin bedeli 750 lira ise hemen ödemeniz gerekiyor diye söze girip iş disiplininden filan bahsetti. Bende kendisine, para lazımsa gönderebileceğimi, daha önce de gönderdiğimi, ama böyle konuşursa anlaştığımız şekilde ingilizce halini de bitirmesinin de anlaşmamıza dahil olduğunu söyleyebileceğimi belirttim.
Yani yine de, kardeşim 1.000 liraya anlaşmıştık, 250 gönderdim, işi tamamen bitir kalan 750 yi göndereyim demedim. İşi bitir, 1.000 daha göndereceğim dedim. Buna rağmen artık hangi düşünce ile yaptı bilmiyorum ama (kendisine gönderdiğim orjinal uygulamamı sağda solda görmemeyi umuyorum) sunucu tarafında yaptığı tüm dosyaları sildi. 250 liramı da iade edeceğini söyledi.
Karşınızdaki insanın tüm iyi niyetine rağmen, size teslim edilen yaklaşık 5.000 liralık uygulamadan yola çıkarak yaptığınız uygulamayı, işin sonuna gelince sahibine teslim etmiyorsanız burada bir art niyet aramaktan daha mantıklı bir şey olmaz sanırım. Ama tekrar söylüyorum, umarım kendisine hazır olarak teslim ettiğim uygulamayı sağda solda görmem.