Hocam madem tuzunuz bu kadar kuru nedir bu oraya buraya sallamalar ?
Ben sallamıyorum ıraya buraya. Enflasyon %2 artarsa masrafta %2 artar. Ancak şirketler/şahıslar bunu kullanarak %2’yi tutarda %20’ye çekerse bunun adı fırsatçılık olur. Yapan yapsın elbette serbest piyasa ama fahiş fiyat yükseltipte “iş yok abi satışlar azaldı batıyoruz.” demesin. Piyasaya ayak uyduramıyor ve satamıyor bu kadar net.
Ekonomik krizler hiçbir zaman zaruri ihtiyaçlarda ki alım gücünü azaltmaz, bunu azaltan etken krizden ziyade halktır. Piyasa tahmini yürütürler, patates bugün 2 liraysa 3 ay sonra 6₺ olacaktır bunu bilirler. Bu krizdir evet evine 1kg patates alan adam yarım kilo alacak ancak bunu farkeden kalpazanlar 3 ay sonrası için stok tutar, bu stoğu da 4 aydan önce piyasaya sürmezler. 4. Ayda dayarlar piyasaya 10 liradan.
Devlet bu tür durumlarda tahminlere göre ithalat planlar, bütçe ayırır. Ayırdığı bütçe ve takvim planlarını stokcular alt üst eder. O 3 aylık süreçte ne piyasada patates kalır ne de devlet “3 ay sonra değilde bugün alalım” diyemez. Haliyle bu süre içerisinde zulmü halk çeker.
Gümrükçüler mesela; ürün gelir 10 liradan. Bu ürünün ortalama teslim süresi 1 aydır. Piyasada ki dalgalanmayı fırsat bilirler 3 ay bekletirler. 10 liralık ürünü 50 liradan piyasaya sokarlar.
Şimdi ben bunlara fırsatçı demeyimde ne deyim? Ah kardeş battık bittik mi deyim?
Düşünsene Google’dan aylık 500₺ kazanıyorsun, 21 Eylülde 500₺: 100$ yapıyor. Google paranı bekletiyor 21 Ekim’de sana yatırıyor. 21 Ekimde 500₺: 50$ yapıyor.
Burada Google’ın kazancı ne? Net 50$. Akarı kokarı yok. Senin kaybın ne? Net 50$. Bak senin alım gücünü düşürdü kendisi de %50 fazladan kazandı. Sözde sana %68 pay veriyor. (Google bizim sektörümüzde olduğu için örnek verdim, Google yapıyor diye değil. sistem her işte aynı. Amacım mantığı anlatmak.)