Aylık hesaplayalım;
Kira 700
Aidat 50
Bu sene 2 ton kömür yani aylık 300tl girecek
Faturalar toplam 250+ kışın 400+ hesaplayabiliriz.
Her hafta sonu gezme tozma ve çeşitli sosyal etkinlikler aylık 600-700TL
Market alışverişi 400 civarı
Sigara 1 paket sabit 8 tl president aylık 240
Spor 90tl
Sunucu reseller vb. 200tl
Ayda Ort. 350-400 mazot
Eşimin işe gidip gelmesi 150 lira toplu taşıma
Arabanın vergisi trafik sigortası periyodik bakımları ort. 200tl
415 lira buzdolabı ve tv taksidi
300 lira ihtiyaç kredisi taksidi
Ek olarak hesaplanamayan giderler
Haftada en az 4 gün misafir ağarlayan ve ya misafirliğe giden bir çift olarak misafirliğe giderken hediye ve ya baklava, gelenlere ikramlar, evlenen tanıdıklara para takmacalar, ufak kuzenlere ve kardeşlere harçlıklar... Her ay en az 1 roman okuyan çiftiz ordan da belli bir gider var. Yani say say bitmez.
Kabaca toplayınca 5000 liraya yaklaşıyor
Ben bunca giderle nasıl ayakta kalabildiğime hayret ediyorum. Hiç bir şekilde lüks bir hayat yaşamıyorum burada tek lüks hafta sonları eşimle dışarı çıkıp 100-200 lira harcamak ve günde 8 lira sigara içmek. Gerisi evli olan herkesin zaruri ihtiyaçları değil mi ben mi yoksa bir yerde yanlış yapıyorum? Kirada oturan bir aile asgari ücretle nasıl geçinebiliyor? Ertesi aya 1 kuruşum kalmıyor hatta bırakın 1 kuruş birikim yapmayı faturalar için kredi kartlarına yükleniyoruz. 2-3 sene öncesinde daha yüksek yaşam standartları ve daha düşük kazançla araba alacak para biriktirdim, kardeşlerime üniversitede her ay harçlık yolladım, daha çok gezdim tozdum daha çok yedim ama cebimden bu kadar para çıkmazdı... Şimdi 4000+ gelirim ve eşimin asgari ücret maaşına rağmen ay sonunu zor getiriyoruz.