Hocam öncelikle eğer dip ses temizleme, echo ve reverb gibi işlemleri yapabilecekseniz (Adobe audition, sony acid vs programlar kullanılabilir) kesinlikle kondansatör mikrofon alın derim. Bu mikrofonlar sayesinde evinizi bir HOME STUDİO'ya çevirebilirsiniz. Yalnızca youtube için kayıt almaktan hariç amatör veya profesyonel kişilere ses kayıt (Vokal, enstrüman) hizmeti de sunabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla izmirde yaşıyorsunuz. İstanbul ve izmir bu işler için tertemiz kaynaktır bilginiz olsun.
Kondansatör mikrofon için tavsiyem kesinlikle "Rode NT1-A". Kendisi efsanedir. Bu tarz bir mikrofona sahip olduğunuzda "artık bu ekipmanımı upgrade etmenin vakti geldi" sözünü unutacağınıza emin olabilirsiniz.
Kondansatör mikrofonların tek sıkıntısı yüksek miktarda dip ses almasıdır. Eğer yaka mikrofonu ile dışarıda çekmeniz gereken videolar olacaksa kullanamayacaksınız ancak ağzınıza ne kadar yakın tutarsanız (Vokalistlerin ses kayıt stüdyolarında örümceğe (Mikrofonun önündeki bez diyelim) ağzını burnunu dayayıp söylemelerinin nedeni budur.
Bunun haricinde bir de harici ses kartı almalısınız ki mikrofonu bağlayın ve maksimum performans alın. Yine tavsiyem (En azından) TC Electronik Desktop Konnekt 6 tarzı bir alet olmalı.
Son olarak da sesle ilgili ya referans monitör, ya da referans kulaklık almanız. Çünkü diğer kulaklık ve hoparlörlerin ya tizleri, ya midleri ya da bassları (Hi-Fi dediğimiz olay) yükseltilmiş oluyor şahısın dinlediği müziğe göre özelleştirebilmek için. Referans monitör ve kulaklıklar en temiz sesi hiç üzerinde oynamadan alabilmeye yarar. Bu da kaydını aldığınız sesin düzenlemesini yaparken çok önemli. Bassları yükseltilmiş bir kulaklıkta düzenlediğiniz sesi başka bir ses sisteminde dinlediğinizde yüksek ihtimalle mid ve tizleri yüksek olacak, basları sönük kalacak vs. Kulaklık olarak AKG firmasının çoğu modeli nedense hep meth edilir.Bende referans monitör olduğu için bilmiyorum kulaklık modellerini pek. Monitör için de Yamaha hs5, hs50m veya hs80m modelleri yıllardır meth edilir. Bende icon markasının bir ürünü var gayet memnunum.
Bundan 4-5 yıl önce ikinci el olarak aldığım aletlerim hala saat gibi işlemekte ve kesinlikle profesyonel kayıt stüdyolarından arta kalır yanı yok. Zaten aylarca araştırdıktan sonra bu ürünleri tercih etmiştim. Biraz inceledim biraz önce, sektör çok da değişmiş değil
Son olarak da kamera işinden pek anlamasam da canon 650d modelinde bir DSLR'a sahibim. Görüntü kalitesi kesinlikle tatmin edici. Tek problem af (Auto Focus/otomatik netleme) aktif olduğunda netleme yapıldığı zamanlarda sesi cızırt, cızırt diye bütün kaydın içine giriyor. Eğer oturarak sabit biryerden birşeyler anlatacaksanız hem mikrofon, hem de DSLR işinizi görecektir. Hareket edeceğiniz durumlar varsa yaka mikrofonu + aksiyon kamerası tarzı ekipmanlara eğilmelisiniz.
Konuya benden daha fazla hakim olan kişiler varsa olası hatalarımı düzeltip beni de güncelleyebilirler.
Saydığım ürünlerin sıfır ve ikinci el (Ortalama) fiyatlarını da ekliyorum.
ÜRÜN -> sıfır fiyatı -> ikinci el fiyatı
Rode NT1-A Mikrofon -> 1900-2000 TL -> 700-1100 TL
Desktop Konnekt 6 Ses Kartı -> 1700-1900 TL -> 450-600 TL
Yamaha HS50M Referans Monitör -> 2900-3200 TL -> 1500-1800 TL VEYA AKG K52 referans kulaklık -> 400-500 TL -> 350-400 TL
Canon EOS 600d DSLR -> 2300-2500 TL -> 900-1200 TL
Büyük ihtimalle fiyatlar uçuk görünecektir ancak ikinci el aldığınızı ve referans monitör yerine referans kulaklık aldığınızı varsayarsak -ki ben saydığım tüm ekipmanlarımı (DSLR hariç) ikinci el aldım, hala problem yaşamıyorum- 3000 TL'yi geçmiyor bile. Fakat bu türden bir ekipmana sahip olduğunuzda 4k STANDART HALE GELMEDİKÇE ekipmanınız upgrade ihtiyacı duymaz. 4k gibi teknolojiler standartlaşmaya başladığında ise yalnızca kameranızı değiştirip yolunuza devam edersiniz. Tabi bu ekipmanların biraz daha uygunu da tercih edilebilir. Çok büyük performans kayıpları yaşamazsınız.
Sizin durumunuzda olsam elimdekini en mantıklı bu şekilde harcardım.