Basit bir verdigim örnek ile düşüncelerimi yargılamanız saçma. Ben yukarıdaki kod ile matematik dersi vermedim sadece argoritma sistemine örnek verdim.
Argoritma sistemi hakkında bilgi edinmek için :
https://maker.robotistan.com/algoritma
Ben yapay zekanın bilgisayar sistemi ile olabilecegini düşünmüyorum. Yeni bir mimari yapının olması gerekiyor.
Eger kaynaklarınız varsa yapay zeka ile ilgili ekleyin. Kendimi geliştirmeyi severim.
ayrıca dediginiz "Artificial Neural Network", "Deep Learning" ve "Evolutionary ai"
sistemlerinide bir inceleyecegim
Hocam sen yapay zekanın be olduğunu anlayamamışsın. Bu öyle bir algoritmadır ki öğrenip kendi kodunu düzenleme imkanına sahiptir. Yapay zeka için öğrenme hafızaya veri girişi yapmak değildir. Yapay zeka için öğrenme veri elde etme, veri sınıflandırma, veri analiz etme ve veri sentez etmedir.
insanın bilişsel taksonomisi bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez diye gider. şu anda bilgisayarlar bilgi, kavrama, uygulama, ve analiz adımlarını bizden daha iyi yapıyorlar. yapar zeka sentez alanındaki ilerlemeler ile ölçülür. sentez bilinenleri kullanarak yeni bir bilgye ulaşmadır. facebook tarafından geliştirilen yapay zeka sistemleri kendi dillerini yarattılar. ve iletişim kurmaya başladılar. geliştiriciler iletişimin ne olduğunu anlayamadıkları için sistemin fişini çektiler.
https://www.bbc.com/turkce/amp/haberler-40798435
yani yapay zeka senin yazdığın basit algoritmadan daha öte bir konu. rekürsif bir fonksiyon gibi düşün. çalışırken kendi koduna müdahale edebilen bir yapı. çünkü kendi kodunu değiştiremezse öğrenemez gelişemez zeka olmaz. kendini kodunu değiştirebilen, karar alma algoritmalarına kendi müdahale edebilen bir sisteme ne kadar güvenebilirsin.
yani yapay zeka ve bilgisayar sistemleri senin sıkıştığın c++ kütüphanelerini aştılar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
biz derken insandan bahsetmiyorum zaten, canlıdan bahsediyorum. Kedideki duyguda insandakide aynı. Bu duygu varolmadıgı sürece bir nesneye canlı diyemezsiniz. insanı insan yapan şey duygulardır diyorum evet. bu konuda şahsi görüşüm bu. Demek istediğim nokta bu. Hiç biz aman bir robot ya da adı neyse bir canlının yerini alamaz diyorum. Canlıyı taklit eder sadece, yaptıklarının - yapamadıgı bir sürü şeyin yerini alır sadece. Taksicilik gibi, çiftçilik gibi, ilk konuda yazılan meslekler gibi.
Sizin bahsettiğiniz gibi robotlardan yeni bir tür oluşması gibi bişey.. Tür deyince aklıma direk canlı tür geliyor. Bu tarz robotlara canlı diyebiliyor muyuz bilemedim. Biraz literatüre bakacağım dogrusu.
Organik yapay zeka olacak tabiki ama siz bu yapay zekaya canlı diyebilecek misiniz? İnsan beyni gibi mi calısacak yoksa işlem gücünün cook hızlı oldu bir işlemci gibi donanımsal olarak mi kullanılacak.
Şüphesiz insan beyninin yüzde yüz kullanıldığı andan bile daha çok kapasiteye sahip üst düzey robotlar olacaktır.
Canlı mevzusunu inş kafamdaki şekilde anlatmışımdır.
Çok füturistik bir düşünceniz var, bakış açısı katıyorsınuz. Teşekkür ederim.
değerli hocam kafanızdaki canlı tanımını biraz daha netleştirirseniz yapay zekaya da canlı diyebileceğimizi anlarsınız. mesrla bakteriler canlı mıdır? ağaçlar canlı mıdır? hamsi balığı canlı mıdır? bu saydıklarımın duygularını göremezsin. karıncalar canlı mıdır? bir karıncanın tek bacağını koparsanız da kalan bacakları ile işini yapmaya gayret eder. diğer karıncaların gözünde özürlü bir karınca olmaz. herkesin ayakları tam benimkiler eksik diye depresyona komplekse girmez.
yani canlı olmak ile insan olmayı karıştırmamak lazım. ama insansında olabilir. insan bizim için şu anda çok karmaşık. çünkü genetik getirilen özelliklerin üzerinde herkes farklı bir yaşam deneyimi ekliyor, üzerine farklı hormonlar ve biyokimyasal reaksiyonlar eklemiyor. ve karmaşık çok değişkenli ön görülmesi zor bireyler ortaya çıkıyor. ileride çok gelişmiş bilgisayarlara aynı şekilde 10 bin değişkenli bir algoritma yazarsın. algoritmanın değişkenleri farklı geleceği için her bilgisayar insan gibi bir birine benzemeyen karar süreçlerine yani farklı karaktere sahip olur. duyguları olur.
ama şu bir gerçek ki bizim dünyada baskın yaşam formu olmamızı sağlayan duygular değil fikirlerin oluşturduğu network. yapay zekanın da duyguya değil evreni anlamlandırabilecek güçlü bir zekaya ihtiyacı olacak. bu sayede enerji harcayarak bir sürü iş ve işlem yapacak sonuçta da kendini geliştirerek yeniden üretebilecek. yaşam da bu değil midir? kendini koşullarda geliştirerek hayatta tutmak kopyalayarak yeniden üretmek. neden güzel kız neden yakışıklı adam peşinde koşarız? kendimizi geliştirerek kopyalamak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi