caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bunlar gelecekten daha çok gelecek, hatta robotik bir çağ için yorumlar bence.
Örneğin yapay zeka'nın hostesliği bitirdiğini var sayalım, uçaktasın robotun biri potur potur geliyor yanına, "bir şey ister misiniz" diye soruyor. Bence bu aşırı gelecek diye düşünüyorum.
Ek olarak bitirmek aşırı bir terim bence, azaltma daha yerinde olur. Robot yasalarını bilirsiniz, bu yasalara göre robotlar insanlara zarar veremez, açlıktan öldürmek de bir zarar, robotlar tüm dünyayı sardıklarında ve gerçek insanlara iş kalmadığında robotlar dünyayı işgal etmiş gibi bir şey olur ve ben buna küresel olarak izin verileceğini düşünmüyorum.
Gökkuşağı kusan bir hikaye yazarsak da, robotlar güneş enerjisiyle çalışır, herşeyi bedavaya yaparlar, tüm insanlar herşeyi bedava alır, mutlu son.
Hocam hangi aşırı gelecekten bahsediyorsun?
Dubai Tesla'dan autopilot taksileri sipariş etti bile. 2020'de Dubai'de şoförsiz taksiler yollarda.
Yine Dubai'de pilotsuz uçan dron taksiler test ediliyordu.
20 sene öncesinin teknolojisi ile bugünü kıyaslayabiliyor musunuz?
Tuğla gibi cep telefonlarından nerelere geldik.
30 sene önce ben çocukken kara şimşek diye bilim kurgu izlerdik adam arabası ile konuşurdu.
Bugün konuşan arabalar var. Ben elimi kullanmak istemediğimde telefonumla konuşarak işimi yaptırıyorum.

Meslekler elbette yok olacaklar.
Atı ehlileştirdiğimizde bir sürü insanın yaptığı işi at yapmaya başladı.
Lokomotifi geliştirdiğimizde, atlar develer ve bir sürü kervancı işsiz kaldı.
Ama yerine makinist, motor ustası gibi yeni meslekler çıktı.
Bugün booking.com bir sürü turizm acentasının işini yapıyor, bu seyahat acentaları kar edemeyip kapanıyor insanlar işsiz kalıyor.
Sahibinden gibi siteler emlakçıların sayısının azalmasına neden oluyor.
Ama bu iş kolları yok olurken, network mühendisliği için, sunucu bakımı, yazılım, tasarım vesaire için yeni insanlar istihdam ediliyor.
Yapay zeka ile de bir sürü insan işsiz kalırken, bu yazılımların donanımların bakımı, kontrolü, tasarlanması ile ilgili yeni meslek dalları ağırlık kazanacak.
Ama şu bir gerçek, insan nüfusu artarken, iş kolları daralacak ve vasıfsız insanların iş bulması imkansız hale gelecek.