Adaletin olmadığı yerde başarı bekleyemezsiniz. Bu konu üzerine tez bile yazılır. O kadar derin bir konu.

Yalnızca son 15 yıla baksak futbolun ne kadar sıkıntılı olduğunu görebiliriz. Yani aslında bu sorunların ne olduğunu sormak bile komik çünkü aklı selim herkes sorunların ne olduğunu görebilir. Taraftarlık için yazmıyorum bunları tartışmaya çevirecek şekilde ve çocukça düşünenler hiç cevap vermesin baştan söyleyeyim. Herkesin kendi düşüncesidir alıntılamadan cevap verebilirsiniz.

1- Adaletli bir ortam yok

Bu ülke 7 yıl önce bir şike davası ile çalkalandı. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz öncelikle bunu diyelim. Yok FETÖ operasyonuydu yok şuydu yok Fenerbahçe ele geçirilmeliydi gibi saçma argümanlar öne sürmesin kimse. Bu dava sadece Fenerbahçe değil pek çok takımı ele alıyordu.

Tüm resmi kurumlar tarafından şike var kararı verildi değil mi? Bazı sporcular ve yöneticiler hüküm giydi. Yerel mahkeme bile evet şike vardır ama konuşmalar uygun olmayan şekilde dinlendiği için deliller geçersiz sayılmaktadır dedi değil mi? Yani şike var ama usulsüz bir şekilde dilendiği için ceza veremediler.

Şimdi ortada bir futbol federasyonu var. Bu kurum ne yapar, ne işe yarar? Futbol takımlarını denetler, desteği sunar, milli takım ile ilgilenir, Türk liglerinin kurallarında karar merkezidir falan filan. Ülkenin en büyük takımlarından üç tanesi böyle büyük bir olaya dahil olmuş ve bunu futbol federasyonunun incelemesi gerekirken ceza vermeden geçtiler gittiler.

Şimdi ben şu soruyu sorarım. Madem şike yapılmadı. Neden 2010-2011 sezonunun Süper Kupa karşılaşması hala oynanmadı? Neden o sezonun Türkiye Kupası, Beşiktaş tarafından iade edildi ve o kupanın galibi görünmüyor? Beşiktaş bir nane yemiş ki bu kupayı iade etti. İbrahim Akın bir nane yedi ki hüküm giydi.

Bu en büyük örnekti. Tahkim Kurulu var ne işe yaradığı belli olmayan. Her maç rakiplerine tabanla giren, bileklerine bilerek basan oyuncular var. 1 saatimi ayırsam size onlarca video bulurum. Caner, Emre, Volkan gibi sürekli rakiple didişen, hakemleri tehdit eden, küfür eden, oyuncuları direk sakatlamaya yönelik yapan oyuncular var. Emsal gösterilecek cezalar verilmesi gerekirken bu oyunculara ceza verilmiyor.

Unutmadan bir tweeti RT yaptı diye 2 maç men yiyen bir Melo örneği var. Elinizi vicdanınıza koyun cevap verecekseniz öyle verin.

Velhasıl kelam sen şikeye ceza vermezsen, sen hak eden oyunculara gerekli cezayı vermezsen çifte standart uygularsan oradaki ortamın temizliğini bekleme.

2- Tahammülsüz bir toplumun olması

Gelişmiş ülkelere ve yerel liglerine bakın. Herkes altyapıya yatırım yapıyor. Bu ülkede Galatasaray dışında ki bizde son dönemlerde bu konuda durmuştuk Altınordu dışında altyapıya yatırım yapan takım yok desek yeridir.

Beşiktaş son 15 yılda altyapıdan kaç tane oyuncu çıkarabilmiş? Fenerbahçe kaç tane oyuncu çıkarabilmiş? Son zamanlarda Trabzonspor Yusuf ve Abdülkadir'i çıkardı. Bu işin özü altyapıya yatırım yapmak. Altyapıya yatırım yapmadıkça kulüpler borçlanmaya devam edecek.

3- Birbirinin kuyusunu kazma olayı

Ne yazık ki bazı takımlar birbirinin önünü kesme derdinde. Bu işin en büyük piri Fenerbahçe. Sırf rakipleri almasın diye verilen fiyatların çok üstünde fiyat verip aldığı ve harap ettiği pek çok oyuncu var.

Stoch'u Galatasaray almak üzereyken devreye girdi ve adamın kariyeri bitti.
Ozan Tufan'ı Beşiktaş almak üzereyken araya girdi ve adamın kariyeri bitti. Kadro dışı kalmıştı en son.
Mehmet Topuz'u Beşiktaş almak üzereyken araya girdi ve ne yaptığı belli olmayan bir oyun sergiledi bıraktı gitti. 8 milyon € verilmişti diye hatırlıyorum.
Alper Potuk'u diğer kulüpler almasın diye bastılar parayı taraftarı teneke bağlayacak şu sıralar.
Hasan Ali Kaldırım'ı diğer kulüpler almasın diye bastılar parayı aynı şekilde buna da teneke bağlayacaklar az kaldı.

Gibi gibi örnekler verilir daha çok futbolcu var. Sorun Aziz Yıldırım diyorduk ama sorun zihniyetmiş. Bu sezon Emre Akbaba için araya girip almaya çalışmaları vardı. E hani Aziz Yıldırım yapıyordu Ali Koç yapmazdı?

Sırf Avrupa'ya gitmesin diye UEFA'ya şikayet etmeler falan. Geçen TRT'de Mustafa Cengiz açıkladı. Kulüp ismi vermek istemiyorum ama bizzat UEFA bize söyledi diğer takımlar sizi şikayet ediyor diye. Kendi memleketinin takımı Avrupa'ya gitmesin diye şikayet edilir mi? Bu nasıl kafa arkadaşım?

- Denetimsizlik

Kulüplerin hiçbiri adam gibi denetlenmiyor. Ya da denetleniyor fakat sus payı alıyorlar. Ben kendi kulübümden konuşacağım. Koskoca bir camianın 2 önemli taşınmazı peşkeş çekildi ve kimse sesini çıkaramadı. Bir ton oyuncunun menajerine fahiş komisyonlar verilmiş, 5 para etmeyecek oyunculara yüklü sözleşmeler verilmiş. Adam gibi kontrol eden kurumlar olsa bunlar olabilir mi?

Karabükspor hakkında şu an birkaç iddia var. Eski başkanları kulübün kasasını soymuş resmen. Tam rakamları hatırlamıyorum. 1 aylık 250 bin tane şampuan, 1 aylık 1 milyon civarı sade soda gibi giderler gösterilmiş. Bunlar akıl işi mi? Bir Allah'ın kulu çıkıp ulan bu kadar sodayı kim tüketiyor, Karabük'ün nüfusuna dağıtsan bu sodalar artar dememiş.

- Yabancı Kuralı

Çocuk oyununa döndü artık. Her yıl ortaya fikirler atılıyor. Kulüplerin 14 yabancısı olmasına rağmen düşürülmeli açıklaması yapılıyor. Arkadaşım 14 yabancı al diyen yok sana. Fatih Terim geçenlerde çok güzel söyledi. Bu 14 yerli kuralı aslında. En az 14 yerlin olmalı. İstersen 28 yerlin olsun kimse sana neden var demiyor. 14 yabancıyı ister al ister alma. 14 yabancıyı hem al hem de düşürülsün diye zırla. Böyle bir mantık var mı?

Bakın Altınordu'ya adamlar altyapıdan çıkaracağız diyor yabancı almıyorlar. Alırsa da 2-3 tane alıyor 14 tane doldurmuyor takıma. Bu takımların önünü kesmek için söyleniyor. Geriye düşen takımlar yabancı sınırı diye zırlamaya başlıyor.

Şenol Güneş geçenlerde düşürülse iyi olur diye açıklama yapıyorlar. Adama sorarlar kardeşim. 3 yıldır Beşiktaş'ın başındasın. Kaç tane oyuncuyu altyapıdan çıkarıp takıma soktun? Kaç tane oyuncuyu bu 3 yılda Türk sporuna hediye ettin? Altyapı ile ilgili çalışması yok yabancı sınırı diye zırlamaya başlıyor. Bunun sebebi geriye düşmenin verdiği eziklik kimse kusura bakmasın.

- Milli takımda adam kayırma

Şu an bakıyorsun milli takıma. Fenerbahçe'nin lanet ettiği Mehmet Topal, Şener ve Hasan Ali milli takımın iskeletini oluşturuyor. Oyuncu mu kalmadı koskoca memlekette bu oyuncuları alıyorsun hala?

Yazacak çok şey varda boşuna konuşuruz.