Ama kendine yetme gayesi güden Kuzey Kore... Güney Kore dışa açık bir ekonomi.
Kendine yetmeden kasıt her ürünü en ufak parçasına kadar kendimizin üretmesiyse eğer öyle bir ekonomi modeli yok, olsa da yaşayamaz. Ülkede olmayan ham maddeyi nasıl üreteceğiz? Yazdıklarımda şu ara revaçta olan "Yerli ve Milli" vurgusu ya da kapalı ekonomiyi savunduğum çıktıysa çok yanlış anlatmışım ya da anlamışsınız.
Benim kastettiğim eğitime ve dolayısıyla teknolojiye yatırım yapmak ki bu öyle 5 - 10 yılda olacak bir durum değil. Kastettiğim en azından temel ürünleri - asfalt yola eksen çıkacak, öz Türkçesi kumpir yani kumda bile yetişebilen patatesi - kendimizin yeterli miktarda üretebilmesi. Ben en azından gıda krizi daha Türkçesi açlık yaşamadan bu dönemin atlatılması gerektiğini söylüyorum. Sonrasında da yerli milli gazı olmadan ehil insanların elinde ve devlet desteğiyle üretim ekonomisinin planlanması gerekliliğini savunuyorum.
Ezcümle ilk postlarda bir arkadaş yazmış, sanırım biraz farklı yerden gidiyoruz. Benim anlatmak istediğimle sizin karşılık verdiğiniz argüman birbirinden çok farklı şeyleri anlatıyor.