Konuyu açan arkadaşım, öncelikle hissettiğin kaygıları net olarak anlayabiliyorum. Fakat spekülasyonlara da dikkat etmeni öneririm, bildiğin üzere mevki veya makamı her ne olursa olsun, biz millet olarak bilmeden atıp tutmayı kendimize bir hal eylemiş gidiyoruz.
Ekonomiye dönecek olursak, ben her zaman ekonomi ve kriz ikilemini HALK tarafından bakarak değerlendiririm.
Şahsi olarak 3 farklı alanda ticaret yapıyorum. Bunlardan sadece 1 tanesi bu forumda yaptığım ticaretlerden birisi, diğerlerinden biri eğitim, diğeride yaşlı bakımı üzerine. Ayrıca 20 yılın üzerinde ailemden gelen esnaflık durumuda söz konusu. Bugün halk demişken, gerçekten objektif baktığınızda halkın alım gücü ciddi anlamda yükselmiş ve bankalara olan borç oranımız son derece kritik seviyelerdedir.
Bu sektöre başladığım ilk zamanlar (7-8 yıl önce ) çalışmaya başladığım, çok ama çok büyük ithalat yapan, ihracat yapan firmalar daha 2 ay önce kepenk kapttılar. Elde mal var satamadılar, mal almak istediler alamadılar. Çok yakın müteahhit arkadaşlarım sektöründe 15, 20 yılları içerisinde bu yıl nisan mayıs aylarında öngörüleri nedeni ile komple işlerini kapattılar, projelerini hala elden çıkaramadılar.
Yine yaklaşık 2 yıldır ortağı olduğum gayrimenkul şirketinde son 3 aydır 3 ev satabildik, İzmir gibi bir bölgede durum bu şekilde. 10, 12 yıllık bakkal esnafların kepenk kapattığına şahit oldum, çok değil henüz 3-4 ay oluyor. Bakkal sıfatını taşıyan a101, şok, bim gibi markaların gramaj oyunları ve gizli zam telaşlarına büründüğüne şahit oldum.
X bir alışveriş ve gıda pazarında büyük payı olan bir firmanın stoğunda ciddi anlamda mal sakladığını ve hatta bunun için bizzat kendi gayrimenkul şirketim aracılığı ile depo kiraladığına şahit oluyorum. Ürünler ise, inanılmaz derecede zam oranından etkilenecek günlük yaşantıda yoğun kullanım gerektiren ürünlerden ibaret.
Diyeceğim o ki, o gün daha gelmedi. Herkes bir telaş, bir arayış içinde...
Gardını al, evinde para tut, ( güvencen yoksa ) riskli adım asla atma..