Fiyatlar yükseldi diye harcamama eğilimine giriyorsun. Neden? Fiyatların düşeceğini mi öngörüyorsun? Fiyatlar daha da yükselecekse şimdiden almak daha mantıklı olmaz mı? Hatta tüketimini öne çekmen lazım böyle düşünüyorsan. (Yazar burada, enflasyonun ve artan enflasyon beklentisinin tüketimi, tüketimin fiyatları artıracak sonsuz bir döngüyü tetikleyebileceğine dikkat çeker!)
Ha ben tüketim yerine faize yatırıyorum, paramın değerini koruyorum dersen o zaman başka. O zaman da cari faiz oranı bir yıl sonra alım gücünü korumuş olacak mı diye sormak lazım. Enflasyon bu seviyede kalacaksa korur. Daha da artarsa? Muamma...
Faiz, fiyatlar, ekonomi bu kadar önemli ve karmaşık işte. İdeolojik takıntılarla hareket edince bütün dengeler bozulabiliyor.
biraz farklı yerden gidiyoruz sanki hocam, alıntılayıp yazdığınız cevap, benim yazdıklarıma karşılık tam anlam vetemedim..
bahsettiğim şeyi örnekle açıklayım.
misal 5 çeşit pantolon varsa artık 3-4 yeterli diyorsun, ayda 3-4 kere dışarı çıkıp yemek yiyip , film izleyip, gezip bir atraksiyon yapıyor (para harcıyorsan) bunu 1-2 ye çekiyorsun.