Bir ekonomist olarak;
Ekonomide özellikle fırsatçı firmalar, ekonomiyi daha kötü etkileyerek ürettikleri ürünü daha yüksek ücretlere satıp kar marjını daha çok yukarıya çekmek istiyor, bu nedenle ürettikleri ürünü stoklayıp satışa sunmuyor.
Bizzat şahit olduğum bir firma ve olayı kısaca özetlemek isterim;
Aracıma LPG yakıt sistemini taktırmak için bir kaç firmadan fiyat almak istedim Atiker firmasından fiyat almak istediğimde ise hiç kimse net fiyat vermedi bunun sebebi ise genel merkezin kendilerine net fiyat vermemesinden kaynaklı, genel merkez güncel fiyat istenildiğinde bayilere aynen bu cevabı veriyor "Şuan net bir fiyat verememekteyiz. Siz ürünün satışını gerçekleştirin, xx.xx.xxxx tarihinde biz sizlere gerekli faturalandırmayı yaparız." Esnafta hali ile takmadı "Abi ben takamam dedi xx.xx.xxxx tarihinde gel şimdi sana bir fiyat söylerim ya sen benim ya ben senin hakkına girerim olmaz" dedi.
Peki böyle yapınca sonuç ne oldu?
1.100 TL olan atiker lpg sistemi şuan 2.200 TL civarlarında..
Üzücü olan fazla para vermek değil bu tarz fırsatçılığı yapan firmaların Türk veya Türk hissedarların olması..
Bu tarz fırsatçı firmalar için şikayet hattı oluşturuldu. Lütfen fırsatçı firmaları ALO 175 hattına şikayet ediniz. Hem halkımız hemde devletimizin bekası için..
Tabi bunun gibi bir çok neden var hepsini saysak biraz uzun olur.
Kur her gün yüzde 1 artarsa hatta günde yüzde 10 artış bile görülmüş ise, hadi diğer firmalar neyse de, üretimi direkt ithalata bağımlı olan şirketler ne yapsın? Kızılay Cemiyeti değil ki bu zararına çalışsın, kendisi dışındaki sebeplerle oluşan risklerin maliyetini üzerine alsın. Ekonomide istikrarı sağlamak Atiker yöneticilerinin görevi mi?