Merhaba arkadaşlar, malumunuz bir çoğumuz uzun bir süre bedelli askerlik bekledik. O gün çattı geldi ve bazıları gibi son ana bırakmak yerine, tüm işlemleri ilk yapanlardan olmaya çalıştım.
Bölüm 1
İlk olarak E-devletten Asal Bedelli Başvurusu modülünden başvurumu yaptım. PDF başvuru formu çıkardı ve formun altında banka hesap IBAN numaraları vardı. Bu işlem açıklandıktan hemen sonraydı. Ertesi gün ödemeyi yapacaktım ki, tekrar girdiğimde form güncellenmiş ve IBAN numaraları görünmüyor, bir de EFT yapılmayacaktır diye bir uyarı eklemişler. Belli ki bir hata oldu ve sistemi güncellediler. Her neyse para zaten hesabımdaydı ve listedeki bir bankaya gittim, hesabımdan Bedelli Ödemesi yapılmasını talep ettim ve birkaç dakika içerisinde işlemim halloldu.
Bölüm 2
Askerlik Şubesine gittim, saat 11'de şubenin önündeydim fakat öğleden sonra dediler. Yani durum şu ki, yoğunluktan ötürü kafamıza göre mesai saatlerinde dahi gidip başvuru yapamıyoruz. Ya sabah erkenden gideceğiz, ya da öğle arası gidip sıraya girip kapıların açılmasını bekleyeceğiz. Öğleden sonra giderseniz de şubelerde aşırı sıra oluyor, işiniz yine saatlerce sürebilir. O yüzden sabah erkenden veya öğlen erkenden gitmemizde fayda var.
İçeride diploma ile falan gelenler olmuş ama diploma vs. istemiyorlar. Sadece Banka Dekontları ve E-devletten çıkartılan bedelli askerlik PDF formu ve Kimlik yeterli oluyor.
İçeriden sıra aldıktan sonra gerekli memurlara gidip formlarınızı tamamlattırıyorsunuz. Daha sonra 3 kasımı bekleyeceksin deyip gönderiyorlar. (Fakat sonradan yapılan açıklamalarla bu süre değişti ve bu süreyi beklemeden çağrı yaptılar ve ben o çağrılara denk gelmedim.)
Bölüm 3
En önemli bölüm burası! Bu aşamaya kadar her şeyi belirtmişler fakat bu aşamayı haber siteleri vs. hiçbir yerde açıkça yazmamışlar. E devlette "ASAL Yoklama Başvurusu Süreç Takibi" diye bir modül var. Burada süreç takibinde hangi aşamada olduğunuzu söylüyor.
İlk aşama, E-devletteki askerlikle ilgili eksik bilgilerin doldurulması. Bu işlemleri tammaladıktan sonra 2. aşamaya geçiyor. Bu aşamada Aile Hekiminize gidin ve muayene olun diyor. Görünürde çok basit fakat muayene esnasında benim başıma geldiği gibi bir sorun çıkarsa, tüm memurların, doktorların vs. bilgisizliğinden ötürü 1 hafta sürünürsünüz. Şimdi bu konuyu açmamdaki asıl olayı anlatacağım. Umarım benden başkası bu hatalara düşmez.
Aile Hekimine gittim, muayene için kan verdim, hoca fiziki testleri yaptı ve bir sorun görmedi. Kan analizime geçti ve kanımda hepatit olduğunu söyledi. İşte koşuşturmaca burada başladı. Şimdi tuhaf olan şey benim hepatite bağışıklığım var. Hocayı da uyardım lakin seni hastaneye sevk etmem gerek dedi. Tamam dedik gidelim. Giderken yolda çıkan değerleri internetten sorguladım ve bulduğum kaynaklar şunu söylüyor ki; bağışıklısıznız! Hasta falan değilim. Tamamen doktorun yanlış bilgisine maruz kaldım.
Her neyse Ankara Etimesgut Devlet hastanesine sevk edildim. Gidip sıramı aldım ve doktora çıktım. Sevkimi doktorun umursamaz kibirli tavırlarına sundum. Bu test hatalı, bu sonuç doğru olsaydı şikayetçi olman gerekirdi ve ayakta duramazdın. Dedi. Tamam dedik, doktora güveniyorum. Peki ne yapmam gerek ? diye sordum. Bizde bu testleri tekrarlayacak lab. yok dedi. Seni başka bir hastaneye sevk etmesi gerekiyor Aile Hekimin diyerek tekrar resmi olmayan bir yazı ile aile hekimine gönderdi. (Bu arada aile hekimim ile hastane arası 25, 30 km) direk giden otobüs veya dolmuş yok.
Tekrar aile hekimime geldim ve "Bu askerlik işlemi olduğu için hastane seçemiyoruz. Hangi hastane çıkarsa o hastaneye sevk edebilirim seni, o yüzden ben seni bu hastaneye sevk ettim ve artık onlar ilgilenecek. Ben bir şey yapamam, doktoruna git durumu açıkla." dedi.
Tekrar doktora geldim ve doktor, "Ben sana yazını yazdım benden çıktı. Herhangi bir araştırma hastanesine gidebilirsin." Dedi. (Yazı dediği şey, resmi değil.)
Yazdığı yazı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesine gittim fakat yazı resmi olmadığı için işlem yapamadılar. Neyseki orada bilgili bir memur vardı ve bana gerekli bilgilendirmeyi yaptı. O memur olmasaydı çaresizliğin resmi buydu. Kime gitsem başkasına gönderiyor, kısır bir döngüye girmiştim. Her neyse memur, "Etimesgut Dev. Hastanesinin kurul heyetine gidip görüş, doktora gitme" dedi. Dediği gibi yaptım ve Kurul Heyeti "Resimli sevk yapmamız gerekiyor, 2 adet vesikalık fotoğraf getir." dedi. Gidip fotoğraf çektirdim ve gerekli sevk işlemlerim bir kaç dakika sürdü. (Bir de uyardı beni, Atatürk hastanesini boşver GATA'ya sevk edelim daha iyi ilgilenirler. dedi.)
GATA'ya geldim ve saat 10 civarıydı. Elimdeki sevk belgesinde Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine yazıyordu. Elimdeki belgelerle birlikte enfeksiyon hastalıklarının yerini öğrenmek için danışmaya gittiğimde, belgeleri görünce, askerlik için mi? dedi, evet dedim. Sevk belgenizi kabul'e götürmeniz gerekiyor dedi. Ama, dedim sözümü kesti ve azarlar ve çok bilmiş tavırla belgeni kabule götür, dedi. Tekrar ama dedim, ve 3 defa ama dememe rağmen sözümü dinlemeyip bunu dedi. Her neyse diyerek yine bir çaresizlikle belge kabulü için tarif ettiği yere gittim ve yarım saat sıra bekledim, sonuç olarak bu belge direk polikliniğe sevk edilmiş, kabul'e gerek yok, deyip gönderdi.
Ya sabır diyerek polikliniğe geldim ve saat tam 11'di, kayıtlar öğleden sonra dediler. Gel de sövme? O sinirle gittim önce danışmadaki kadını aradım, bulamadım. Yerinde duran başka birine şikayet ettim. Daha sonra bir kenarda bilgisayarımı açıp, beni yanlış bilgilendirip uğraştırdığı için Etimesgut Dev. Hastanesindeki doktoru Cimer'e şikayet ettim.
Öğleden sonra sıra alıp doktora geldiğimde doktor, çıkan sonuçları inceledi ve tekrar test istedi. Sonuçlar açıklandı ve çıkan sonuçlar eskisinin aynısı, bir fark yok. Gittim tekrar doktora ve başka bir doktor vardı. İnceledi sonuçları; şu pozitif, bu pozitif, hepatite bağışıklığın var. Hepatit sana hayatta bulaşamaz. C bulaşabilir ama dedi ve Turp gibisin bir sorunun yok dedi. Onay dilekçesini yazıp aile hekimine git, onaylat daha sonra askere git dedi.
Ulan dedim, bi dk, şimdi o kadar yolu bir daha gitmeyeyim hekimi arayıp sorayım dedim. Aradım hocam böyle böyle dediler dedim. Hoca sinirlendi, hep yanlış biliyorlar. Şimdi askerlik şubesine gideceksin işin bitti artık dedi.
Lakin yine yanlış yönlendirmeydi tabiki, yapmam gereken şey, GATA'dan yani son testlerin yapıldığı hastaneden gidip uzman hekimden askerliğe elverişlidir kağıdı alıp onu da hastane başhekimliğinden onaylatmammış. Bugün de onu hallettim. Şimdi doktor bu belgeleri askerlik şubesine götür dedi.
Şimdi "ASAL Yoklama Başvurusu Süreç Takibi" modülünde şu aşamayı görüyorum. Bakalım şubeye gideceğim elimdeki belgelerle.
Daha sonraki detayları konuya ekleyeceğim.
Yani kısaca araya bayram da girmesine rağmen 1 ayı doldurdum, bedelli askerlik başvurusu için.