Ben dinlerin bilimsel konularda payı veya bilgisi olduğuna inanmıyorum ki yok zaten.
Tam tersi dinler, bilimin buluşları üzerinden daha sonradan yorum yapan kurumlar. Hatta bunu yapan dinler de değil. Bir takım din adamları. Bilimsel bir sonucu illa kitaplarda geçen bir bilgiyle ilişkilendirecekler. Belki popüler olmak, belki de "bak biz haklıyız" demek için bilimin uzun araştırmaları sonucu edindiği bilgileri kullanarak bir yere varılmaya çalışılıyor. Bence çok yanlış. Hem ne gerek var ki di mi?
Bence dinlerin bunu yapmasına hiç gerek yok. Çünkü nihayetinde din bir "inanç" meselesi.
Bazen biri hakkında "inançlı biri", "inancı zayıf biri" gibi tabirler de kullanırız. Çünkü din bu yol inanmaktan geçiyor. Misal sen Hristyan dinine mensupsan ve inancın ona göreyse İncil senin için herşey demektir. Fakat inanmıyorsan eğer o kitabın Ezop Masallarından farkı yoktur.
Ülkemizdeki hakim ve en yaygın inanç İslam için de bu böyle. Yani istediğimiz kadar bağıralım edelim. İnanan biri için geçerli o ayetler..
Ve yorum söz konusu olduktan sonra her şeyi iddia edebilirsiniz.
Biz dinleri kendi içimizde yaşamaya devam edelim bence , İnsanlığın evrensel değeri olan bilime karıştırmayalım. Bunun insanlığa bir faydası yok hatta zararı var.
Ben diyorum ki Allah 1400 yıl önce karadeliklere işaret etmiş ve bilim bunu 1350 yıl sonra daha yeni keşfetmiş diyorum, sen de din bilim buluş yaptıktan sonra yorum yapar diyorsun. Çok saçma bu söylediğin. Bazı ayetler bilimin keşifler yapması sonucu daha iyi anlaşılır. İşin özü bu. Yıldızların battığı yer tabiriyle anlatılmak istenen karadeliktir ve bunu sadece karadeliğin varlığından haberdar olan birisi söyleyebilir.
Bilim düşünme ve araştırma işidir. Bilim düşünceyi geliştirir. Şimdi arabistanda çölün ortasında bir şehirde yaşıyor olduğumuzu düşün ve halkın genelinin okuma yazma bilmediğini ve sana gelip "yıldızlar biryere batıyor" dediğimi düşün. Ne düşünürdün o zaman?
İnsanların fikirlerini değiştirmek zordur. Bu dünyada binlerce müslüman bilim adamı olduğu gibi binlerce de ateist bilim adamı var. Birisi bilimi inceleyip Allah ne kadar güçlü ve bilgiliymiş diyerek imanı artarken diğeri tüm bunlara rağmen herhangi bir ilah yoktur tüm bunlar kendiliğinden oluşmuştur diyebiliyor. Kafiri peygamber bile müslüman yapamamış biz mi yapacaz? Kimseyi müslümanlaştırmaya çalışmıyorum. Herkes kendisi düşünüp inanıp inanmama kararını kendisi veriyor zaten.