Google açılmadığı zaman internet gitti zanneden insanlardan bahsediyoruz. Öncelikle insanlara işletim sisteminin ne olduğunu anlatmanız gerekir ki bunun da çok büyük bir efor gerektirdiğini biliyorsunuzdur.
  • Üniversitelerde verilen eğitimler Windows temelli,
  • Liselerde verilen eğitimler Windows temelli,
  • Herhangi bir teknoloji mağazasından alacağınız bilgisayarda standart olarak Windows yüklü (Freedos bulmanız çok zor, varsa bile özellikle söylemeniz gerekir ki depodan bir yerlerden çıkarsınlar)
  • Firmalar Windows ile ortaklıklar kuruyorlar, sebebi ise karşılarında muhatap bulabilmeleri. Bugün en ufak bir sorunda microsoft yetkilisi ile direk görüşebilir durumdayız.
  • Windows son kullanıcı için daha uygun bir işletim sistemi, en basit seviyedeki kullanıcının linux'te zorlandığı yadsınamaz bir gerçek.
Yukarıdaki maddeleri linux açısından düşündüğünüzde neden Pardus değil sorusunun cevabını görebiliyorsunuz.

Millileşmek mi istiyorsunuz?
Tamam, AB'nin Microsoft'a ya da Google'a uyguladığı yaptırımları ülkemizde uygulayabilir miyiz? Örneğin tüm yeni bilgisayarlarda Freedos zorunluluğu getirin, insanları Parduse teşvik edin. Yapabilir miyiz? Hayır.
Tamam, tüm devlet dairelerinden bıçak kesiği gibi tek seferde Windows'u çekin, tüm personele pardus işletim sistemi eğitimi verin (windows üzerine pardus arkaplanı değil yalnız). Yapabilir miyiz? Hayır.
Tamam, iş dünyasını Pardus ya da başka bir linux dağıtımına sevk etmek için teşvikler verin. Yapabilir miyiz? Hayır.

Daha bir çok "hayır" sayabiliriz. Her konuda millî duygularla hareket etmek o kadar da kolay olmuyor maalesef.