O zamanlara tam hakim değilim. Bu yüzden araştırma yapmıştım. Pardus'u geliştiren asıl ekip zamanında fetöcüler tarafından dağıtıldığı bilgisine ulaştım. Pardus'u ilk geliştiren ekip, doğrudan Linux çekirdeği üstünden geliştirmiş. Yani Debian'ın forku değil başlı başına bağımsız bir dağıtım olarak geliştirilmekteymiş. Yani bütün bileşenler Türk mühendisler tarafından kodlandığı için yerli ibaresinin yer alması gayet mantıklı. Hatta bazı bileşenlerin büyük linux dağıtımcılarının dahi Pardus'dan alındığı bilgisi internette mevcut. O derece sağlam ilerleyen bir proje olduğu halde orjinal ekip dağıtılmış. Lakin günümüzdeki Pardus, Debian'ı taban almaktadır. Dolayısıyla bileşenlerde Debian'dan geliyor. Bu yüzden yerli-milli denilmesi eski sürümüne ve eski ekibe haksızlık olur. Pardus'un debian tabanlı olması sıkıntı mı? Değil, Ubuntu'da Debian tabanını kullanıyor. Ama sıkıntı öyle güzel beyinlerin başına gelenlere yüz çeviren, yazmaya korkan gazetici kimliği altındaki şahısların; araştırma yetilerini dahi kullanmayıp "%100 Yerli Anakart Yaptı" diye başlık atması terbiyesizliğin alasıdır.
Devlet dairelerinde Windows kullanılmasının birçok sebebi var. Tabi Linux kullanmanında oldukça avantajı olacaktır. Öncelikle arkasında bulabileceğiniz bir şirket var. Ortaya çıkacak herhangi bir işletim sistemi tabanlı soruna, Microsoft çözüm üretmek zorunda.
Yıllardır devlet daireleri için geliştirilen yazılımların hepsi Windows tabanlı olması da bir sıkıntı teşkil etmektedir. Bütün sistemin linux dağıtımına aktarılması bambaşka bir sorundur. Bazı programlama dilleri Linux desteği vermemesi (gerçi son dönemlerde bu sorunun üstesinden geliniyor, birçok programlama dili için linux tabanında compile edebilme özelliği sağlanmakta ancak tabiki performans konusunda testlerin yapılması gerekir)
Bilgisayar eğitimi çoğunlukla Windows veriliyor, bu yüzden Linux'e alışılması oldukça zaman alacaktır. Özellikle yaşını almış memur kesimi kesinlikle sıkıntı yaşayacaktır.
Konu uzar gider...