Aktimur adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam ailem 40 yıldır çiftçi olduğu için cevap hakkı doğduğunu düşünmüştüm. Kusura bakmayın ama gerçekler bunlar. İsrail'in sattığı tohumları kullanmak mecburi değil kocaman tarlaya patates ekiyoruz, bir kısmını da tohum için ayırıp evimizin bahçesine ekiyoruz. (Evin bahçesindeki artanları yine tohum için kullanabiliyorsunuz döngüye giriyor bir süre sonra) Koca ülkede tüm tohumların tükenip israilin tohumları mı var sanıyorsunuz.
Stores adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tartışmak değil de bilgi vermek istiyorum. Bilgi konusunda kendi bilgilerim ve zamanındaki araştırmalarımdır.

+israilden tohum alınıyor yerli tohum yasak muhabbeti biraz spekülasyon bir haber. Fakat aslında altında da bir gerçek yatıyor. Ülkemizde tohum ıslah çalışması gibi bir kavram yok denebilir. Yani yerli üretim tohum yok. Yerli üretim tohumlar sizin yaptığınız gibi ek biç mantığı olan tohumlar. Bu tohumlar dededen kalma tohum deniliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu tohumların ürünleri evet doğal kabul ediliyor ama tarlada kalma veya ürün kalitesizlik VS vs gibi problemler ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca 1 ekimden 10 ürün alabiliyorsan ıslah edilmiş tohum ile hem daha fazla ürün hem de daha kaliteli ürün elde ediyorsunuz. Yani demem o ki ıslah edilen tohum kısaca hem karınızı arttırır hem ürünleriniz daha sağlıklı ve dinç bir yapıda görünür. Kısaca doğanın kanunu olan doğal seleksiyon işlemleri ile güçlü olan tohumlarla sağlıkları ayırt edilir.

Ülkemizde tohum ıslahı çalışmaları pek mevcut değil. Ziraat mühendisliği fakültelerinin durumu ortada. Çoğu üni de barajı geçen kişilerin girebileceği bölümler. Özel bir yatırım VS de olmuyor. Bu alana yoğunlaşan büyük şirketlerde yok. Islah edilmiş tohumlar ağırlıklı olarak İsrail den temin edilmekte. İsrailden temin edilen tohumlar ile de sadece 1 kere ürün alabiliyorsunuz. Mesela x tohumunu aldınız ve x bitkisi yetiştirdiniz. Seneye bu ürünün tohumunu ekemezsiniz. Ekerseniz bitmez, bitse bile ürün vermez. Yani mecbur olarak tekrar almak zorunda kalırsınız. Kısaca kısırlaştırılmış tohumlardır. Dededen kalma tohum ile devam ettiğiniz için hakim olmayabilirsiniz. Ama yıllardır gübre ilaç ve tohum konusunda satış yapıyoruz biz de. Bu nedenle dediklerimi biraz araştırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

+mobilden yazdım. Hatalarım VS varsa kusura bakmayın. Bilgilerim çok güncel değil bu nedenle bazı hatalar olabilir. Ama araştırırsanız aslında yazının ana fikrinde ne demek istediğimi anlarsınız.
nukeshore adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Diye biliyorum diyorsun ama bilmiyorsun bu konuda birsey. Arkadas hakli urun bol ise ve bolluktan dolayi az para ettiyse seneye o urunu eken sayisi cok duser. Tohum konusunda tohum topraga hic bir zarar vermez istesede veremez topraga zarar veren zirai zehir ve gubrelerdir. Tohum konusunda da hibrit kullanimi yaygin bunun nedeni de verimin yerli organik tohumdan daha fazla olmadi. Onuda yanlis biliyorsun ama israil firmalarinin tohum pisayasindaki pazar payi yerli firmalardan daha az.
http://www.dogrulukpayi.com/bulten/m...m-tartismalari

zahmet olmazsa okuyun lütfen