Yazılım geliştiriyorum. Web siteleri yönetimi yapıyorum.
APONKRAL Blog ile kullanıcılarıma ve tüm takipçilerime faydalı olmayı amaçlayan bir blog'cuyum.
Merhabalar, öncelik ile r10 forumunu kesinlik ile karalamak istemediğimi ve bunu isteyerek mesaj yazmadığımı bilmenizi istiyorum.
1. "R10.net, Radoreden kiralık sunucu hizmetini sponsorluk kapsamında ücretsiz olarak almaktadır." (Kaynak: Radore Blog) Aslında R10.net sunucuları için bir ücret ödemiyor.
2. R10.net Cloudflare Free (Ücretsiz) planını kullanıyor. Forumda ise bazı forum üyeleri tarafından araştırılmadan ve doğrulanmadan "R10.net Cloudflare Business planı kullanıyor." deniliyor. Ne yazık ki R10.net Cloudflare 'a de her hangi bir ücret ödemiyor. (Ek servisler için ücret ödüyor olabilir.)
3. R10.net sunucu ip adresini Cloudflare ağı dışına kapatmıyor. Normal kullanıcılar zaten r10.net'in ip adresine bağlantı yapmıyor. Direkt Cloudflare ağı ile bağlantı kuruyorlar. Ne yazık ki R10.net sunucu bazında güvenlik önlemleri almıyor.
4. R10.net bir çok kullanıcısına daha üst kullanıcı paketlerini sunuyor. Kullanıcılar ise ücretli üyelikler, ek kaynak veya ek servisler için r10.net'e para ödüyor. Ancak araştırmalarım ise r10.net kazandığı parayı yatırımlara harcamamadığını doğrulamakta.
Aslında r10.net'e saldırı yapıldığında tahminimce Cloudflare üzerinden değil de direkt r10.net 'in bulunduğu sunucuya saldırı yapılmakta olabilir.
R10.net yetkilileri tavsiyemi dikkate alır ve sunucularını Cloudflare ağının dışından gelen isteklere kapatır ise saldırının büyük kısmının kesinlik ile engellenebileceğine inanıyorum.
Umarım hem r10 kullanıcılarını hem de r10 yetkilerini aydınlatabilmişimdir.