Ömrümden 2 yıl çalan bela hastalık...
Ortaokul yıllarında yaşadığım trafik kazası sonrası başladı. Çapa Tıp Fakültesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, onlarca (gerçek rakam) özel psikiyatri servisi ve psikolog ziyareti.. Bir sene okulu bırakmam ve sınıf tekrarına düşmem..
2 sene sonra olayı atlatmam, lise yıllarında düzelmem fakat üniversite sınavı yıllarında tekrar filizlenen sorunum.. En nihayetinde tamamen kurtulduğum kahrolası psikolojik sorun.
Öncelikle insanlar arasında rahat edememe, ellerin titremesi, gerginlik ile başlar. Yavaş yavaş aşamadığınız sürece sosyal fobiye dönüşür. Evden çıkmak istememeye başlarsınız. İnsanlarla iletişiminiz kesilir. Sorgulamaya ve düşünmeye odaklanırsınız. Zihnin ne kadar güçlü olduğunun kanıtı olan bir hastalık.
Sorunu çözmek kısmına gelirsek yıllarca yaşamış ve ileri boyutlarını görmüş bir kişi olarak şunu söyleyebilirim. Ki benim rahatsızlığım doktora yapan bir psikoloğun doktora tezi olarak yazılmıştır.
Tamamiyle üstüne gitmek. Çekindiğiniz, yapmaktan bunaldığınız ne varsa üzerine yürüyeceksiniz. "El alem ne der?" fikriyatının üstüne yürüyün. Ben bu hastalığı aşabilmek için 20 yaşındayken 3 yaşında çocukların bindiği trene binip AVM içinde dolaştım. İnsanlar bana gülerken bu rahatsızlık ile boğuşuyordum. O an yaşadığım kaygıyı, bunaltıyı düşünün. Bunun gibi neler neler yaşayarak atlattım. Ki o dönemler sigara almaya bile gidemiyordum markete. O kadar ileri safhasındaydım.
Hiç bilmediğiniz daha önce yapmadığınız şeyleri yapın. Tek başınıza konsere gidin, ayak uydurmaya çalışın. Arkadaşlarınızla buluşun (sıkılabilirsiniz, hemen gerginlik olabilir, acaba hatalı bir hareket yapar mıyım diye düşünebilirsiniz) umursamadan hareket etmeye çalışın. Tüm bunları yaparak zaman içinde iyi olacağınızı düşünün.
EN ÖNEMLİSİ; hasta olmadığınızı kabul edin. "Herkes hayatında dönemsel olarak sıkıntılar yaşayabilir, onlardan birini yaşıyorum sadece bu kadar. " diyin kendinize sık sık.
Şuan sosyoloji son sınıf öğrencisiyim. Benim sorunumu çözen psikolog hocamla ara sıra görüşürüz. Beraber ne yollardan geçtiğimizi ikimiz biliyoruz. Hala bana söyler, keşke ÇAP yaparak Psikoloji okusaydın beraber çalışırdık diye.
Dünyanın ışıltısının içine kapılın. Ve şunu bilin. Beyninizin içinde gevşeyen bir vidayı psikoloğun bir tanesi gelip sıkarak sizi düzeltmeyecek. Sadece sizi yönlendirecekler, tavsiye verecekler. Herşeyi başarmak sizin elinizde..
Sınırlarınızı zorlayın..
Umarım yardımcı olabilmişimdir.