Dolar çok arttı. Resesyona doğru gidiyoruz. Bu devirde girilir mi tartışılır. Ben artık getirmiyorum burada imal etmek daha ucuza geliyor.
Bir de mesela 100 binlik mal getirebilmen için en az 6 katı sermayen olması lazım. Çünkü sen paraya dönene kadar sipariş vermeyi kesemezsin.
Bugün siparişi versen parayı yatırıyorsun blokeye. 1 ay imalat sürüyor. 1 ay kargo. Ürün limana 2 ay sonra geliyor. Sen ürünü çekip en iyi ihtimalle 1 ayda sattığını düşünelim. Toptan satacağın için kimse eline tık para vermeyecek. En az 3 aylık çek verecekler ki malı satıp ödeyecekler sana borçlarını. Bugün koyduğun paranın sana dönüşü %100 kar etsen 6 ay sonra 200 bin olarak olur. Ama para sana dönmeden senin tekrar sipariş vermen lazım ki her ay sana mal gelsin ve sat. Yani daha para sana dönmeden sipariş vermeye devam etmen gerekiyor.
İthalatta önemli olan malı önden takip edebilmek. Mesela herkesin herşeyi aynı anda ithal etmesi gibi bir sorun vardır. Mesela yeni bir telefon aksesuarı çıktı diyelim. 10 firma aynı anda getiriyor. Bir birinin karlılıklarını düşürüyorlar. Piyasa mal kaynıyor fiyatı düşüyor. Mal çok diye bu mala kimse yeni sipariş vermiyor. 6 ay sonra piyasada tüm mal bitiyor. İnsanlar ürünü istiyorlar. Talebi gören ve ürünün olmadığını gören tüm firmalar yine aynı anda getiriyorlar ürünü.
Bu iş karışık, kendi stratejileri olan bir iş. Mesela Çinde en ucuzu 7 dolar olan bir cihaz var. Adam getirip bunun toptanını Türkiyede 14 dolara satıyor. Bu mümkün değil. Üzerine binen vergiler ve maliyetler düşünülünce adam hiç para kazanmadan satıyor olmalı. Ama öyle değil. Adam malları kaçak sokmanın yolunu bulmuş. Bir şekilde o vergileri ödemeden sokuyor ve kar ediyor. Sen bu adamla aynı sektördeysen baş edemezsin.
Yani bu işi bilmiyordan işi öğrenene kadar para kaybedebilirsin. Kendine işi bilen bir ortak bulman lazım.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi