HasanAYT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ediyorum ve size şunu sormak istiyorum ;

Yaptığımız gözlem ve yorumlar bir tesisin tamamen kurulumu yani atık maddenin girişinden çıkışına kadar ama bu da 2 adım demektir peki bunu yarım olarak yapabilmek imkanı olan sektör dalı var mıdır ? Bu işi araştırma nedenim bir arkadaşım baya sağlam bir geri dönüşüm fabrikasınsa söz sahibi. Ben de eğer bazı dönüşümleri belli bir aşamaya kadar getirebilen bir işletme kurarsam ve kalanını yapması için bu fabrikaya gönderebilirim. Yani ilk adımı yapabileceğim sektör hakkında maddi yorum yapabilir misiniz ?

Edit ;
KOSGEB eğitimim baya önce bitti belki kullanabilirim.
Makine mezunuyum iş yeri açmak gibi belgelerim, ustalık belgelerim mevcut
Devletin 29 yaşına kadar ilk iş yerine açan gençlere destek amaçlı 3 yıl vergi muafiyetini kullanmak istiyorum bunların hepsi avantaj..

Yukarıdaki yazdıklarıma örnek verme açısında arkadaşımıın çalıştığı bir bölüm'de sadece press var mesela atıkları toplayıp makinea tıyorlar presten kalıp olarak çıkıyor bunu düşündüm.

( Şöyle düşündüm kardeşim boş bir yerde ortada bir makine var (öğütme/pres ) kalan yerlerde plasik atıklar var (kablo,şişe, naylon v.b) bunlar makine atılıyor ve kalıp olarak paketleniyor ve burada 3-4 kişi çalışıyor maaşları 2500 civari düşün 4x2.5 = 10K bunların yemeği var, sigortası, yolu ve mesaisi var. Benim işim olursa ilk zamanlar tutturana kadar ben hepsini bile yapabilirim abim de var o da yardımcı olur..)
Şahsen bu tür bir alana yönelecekseniz, geri dönüşümden önce Toplama/Ayırma tesisi kurmanızı öneriyorum. Burada yaptığınız şu anlama geliyor; atıkları araç ile toplayıp kendi tesisinize getiriyorsunuz. Türlerine göre ayırıyorsunuz ve geri dönüşüm firmalarına satıyorsunuz. Hem daha ucuz, lisans maliyeti de yok. Şartları daha hafif. İllâ ki geri dönüşüme girmek istiyorsanız, bölgesel değişiklik gösteren ürünler var. Mesela kağıt-karton piyasası çok hareketli olsa da Türkiye'de pazar daraldı. Çünkü çok fazla bu alana yönelen var. Ayrıca fiyatları belirleyen büyük baş firmalar var Benim bulunduğum bölgede Tekstil Atıkları epey ilgi görüyor. Şöyle ki; sadece deneme amaçlı 100 KG tekstil atığı alan birisinin sadece 25 KG'lık miktarının gider olduğunu söylediler. Geri kalan 75 KG'lık atığın tamamının kâr olduğunu ve bu giderlerde çalışan maaşı, firma kirası, araç bakım ve yakıtlarının dahil olduğunu ilettiler. Sektör epey geniş, bir yerinden katılabilirseniz siz de memnun olursunuz. Ama en önemli nokta; nerede ve hangi türü yapacağınız. Kocaeli Bölgesi, Trakya ile karşılaştırılamasa da sanayi açısından epey hareketli bir bölge. Ancak o bölgede bildiğim kadarıyla tekstil atığı geri dönüşüm firması iş yapmaz. Kağıt Karton, plastik ya da hurda metalin daha iyi iş yapacağı görüşündeyim.