Hocam tekrar merhaba, ben sana sırasıyla evraklarının bedelini yazacağım. Makine konusunda da çıkarımlar yaparız. Kısmen yeterli olmayacağı görüşündeyim ama kalem kalem gidelim. Benim listem, ambalaj atığı geri dönüşüm tesisi içindir. Normalde bu tesisler "Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi", "Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi", "Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi" olarak değişebiliyor:
1- Kuracağınız tesis için öncelikle ÇED görüşü almanız gerekecek, sizin faaliyetiniz [
ŞU] adreste EK-2 listesi ç) bendinde geçmekte. Yani ÇED Gerekli Değildir görüşü almalısınız. Bunun size maliyeti 10.000-
12.000 TL dolaylarında olacaktır.
2- ÇED sürecini tamamladıktan sonra, öncelikle [
ŞU] yönetmelik ile işiniz olacak. Linkte, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği yer almakta. Bu linkte en sonda yer alan "EKLER" kısmına tıklayıp indirme yaparsanız; EK - 2 Listesinin 8.1 faaliyeti sizi ilgilendiriyor. Bu da demek oluyor ki, öncelikle Geçici Faaliyet Belgesi ve sonrasında 1 yıl içerisinde Çevre İzin/Lisans Belgesi almanız gerekecek. 2018 yılı itibariye EK-2 tesisleri için GFB 1.150 TL tutarken, bundan sonra alacağınız Çevre İzin/Lisans Belgesi için de 4.400 TL ödemeniz gerekecek. Bu fiyatlara [
ŞU] adresteki 106 nolu kod ve 105 nolu kodlardan ulaşabilirsiniz. Her yıl değişiyor. Yani toplamda
5.550 TL de bu aşamada harcayacaksınız.
3- Bu belgeleri alabilmek için tabi ki belli şartlar var. Ambalaj Atığı Geri Dönüşüm Tesislerinin Sağlaması Gereken Kriterler başlığı [
ŞU] yönetmeliğin 30. Maddesinde yer almakta. Bu kısım tamamen size bağlı. Sonuçta yer sizin mi, kira mı olacak bu bile büyük önem taşıyor. Buradaki fiyat kısmını ben boş geçiyorum, siz kendinize göre eklersiniz.
4- Bu süreçte profesyonel bir danışmanlık şirketi ya da bünyenizde çalışacak 1 adet Çevre Görevlisi unvanına sahip Çevre Mühendisi çalıştırmanız zorunludur. Bünyenize alırsanız, 2.000 TL'ye çalışan bulursunuz ancak bu işlerinizi yürütecek kapasiteye sahip, tecrübeli bir mühendis en az 3.000 TL isteyecektir. Danışmanlık firmalarıyla
1.000 TL gibi bir fiyata anlaşabilirsiniz. Bu fiyat ilden ile değişiklik gösterebilir.
5- Ivır zıvır işleriniz için de çeşitli harcamalarınız olacak. Şöyle ki; Kapasite Raporu çıkartmanız gerekecek. Bu ücret 1.100-1.500 TL arası değişiyor. Ticaret Sicil Gazetesi için, Sanayi Sicil Belgesi için, Vaziyet Planınızın çizimi için v.s. çeşitli giderleriniz olacaktır. Ben üstün körü bu kısma komple
5.000 TL yazıp geçiyorum.
Buraya kadar olan kısmı toplarsak; 12.000+5.550+1.000+5.000= 23.550 TL + 3. Maddede belirttiğim koşulları sağlayacağınız ücret.
Sizin yine elinizde en kötü ihtimalle 60.000 - 70.000 TL gibi bir para kalacak. İnternette araştırdığımda 2014 model sadece plastik geri dönüşüm makineleri 94.000 TL 'ye çıkıyor [
ŞU LİNKTEN GÖREBİLİRSİNİZ]. 1997 Modeller aynı sitede 50.000 TL yazılmış ama çok eski makineler. Siz tahminen 2007-2010 aralığında modellere bakabilirsiniz. Bu ücretler minimum tabi hocam. Daha fazlası da çıkabilir ama eksiği çıkmaz buna emin olabilirsiniz

Bu tür işlere kesinlikle atılmayı düşünüyorsanız, Çevre Mühendisi arkadaşlarımızın ve piyasanın önde gelenlerinin bulunduğu bir
forum sitesi var. Oraya beklerim sizi. En azından bu işi yapan arkadaşlarımız ve yatırımcılar daha kesin bir beyanda bulunacaklardır.
Not: Bu resmi evraklar olmadan da tabi ki bu işi yapabilirsiniz. Ancak; yakalanmanız durumunda 250.00 TL cezai yaptırımın yanında fabrika kapatılır. Araçlarınız alıkonur. Ayrıca lisansınız olmadan hiçbir firma size atık vermek istemez. Çünkü sizin yediğiniz cezanın aynısını onlar da yer. Bu nedenle kişisel tavsiyem, böylesine büyük ve kazançlı bir işe girerken önceliğiniz resmi evrakları hâlletmek olsun.