Merhaba arkadaşlar,

Malûmunuz üzre 2 gün önce DGS sonuçları açıklandı. Bayramdan sonra ise tercihler başlayacak. Sınavdan önce büyük hedeflerim vardı lâkin 2 matematik yanlışı hedeflerimden bir adım geriye attı beni. Bu yüzden tercih yaparken bazı kafa karışıklıklarım var. Size önce tercihlerimi sıralayayım:

1. Boğaziçi Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği
  2. Boğaziçi Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği
  3. ODTÜ - Bilgisayar Mühendisliği
  4. ODTÜ - Endüstri Mühendisliği
  5. İstanbul Teknik Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği
  6. İstanbul Teknik Üniversitesi - Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  7. İstanbul Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği
  8. Hacettepe Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği (?)
  9. Ege Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği (?)

Öncelikle belirtmek istediğim bir husus var o da şu: Tercih listemde ölü tercihler olduğunun farkındayım. Örneğin Boğaziçi Endüstri'nin puanı Bilgisayar Mühendisliğinden daha yüksek ama ben Endüstri'yi 2. sıraya yazdım. Bunun nedeni önceliğimin Bilgisayar Mühendisliği olması. Eğer olmazsa diğeri gelsin mantığı ile bu listeyi oluşturdum.

Aslına bakarsanız en tepeye tüm kalbimle İstanbul Teknik Üniversitesi - Uzay Mühendisliği yazmayı istiyorum fakat 27 yaşındayım ve 16 yaşımdan beri yazılımcılık yapıyorum. Dile kolay 11 yıl. Bu süreç içerisinde çeşitli şirketlerde de çalıştım, kendi işimi kurup kazancın ve gençliğin getirdiği rehavete kapılıp işleri boşladığımdan ötürü başladığım noktaya geri de döndüm, freelance olarak çeşitli şirketlere paket yazılımlar da ürettim (Türkiye'deki ilk haber yazılım paketlerinden birini yazıp bir şirkete satmıştım henüz 16 yaşındayken. Daha sonra o şirket aldı yürüdü. Son baktığımda haber yazılımının yanında farklı işlere de yönelmişlerdi). Şu an tekrar kendi işimi kurmuş durumdayım ve çok şükür iyi gidiyor. Şimdi Uzay Mühendisliği yazsam çok rahat yerleşebileceğim. Geçtiğimiz seneki taban puanının bir hayli üzerinde lâkin 5 yıl sonra yepyeni bir sektöre girmiş olacağım. Dersler zor olacağı için belki kurulu işimi bile boşlamam gerekecek. Üstelik 5 sene sonra sahip olacağım 16 yıllık yazılım sektörü tecrübemi de bir kenara bırakmış olacağım ki bu hiç mantıklı olmayacak. Bu yüzden bu seçeneği elemek zorunda kaldım.

Gelelim soru(nu)ma. İlk 7 sıradaki bölümlerin gelme olasılığı düşük. Yani bu tercihler "ya tutarsa" diye oluşturulmuş tercihler. 8. sıraya hangisini yazarsam o gelecek. Benim kararsızlığım da tam olarak bu noktada başlıyor. İzmir'liyim ve İzmir'de ikâmet ediyorum. Kardeşim Ege Üniversitesinde okuyor ve özel araçla okula gelip gideceğiz. Okulu gayet iyi biliyorum. Hattâ şu an para kazanmamı sağlayan işimi de Ege Üniversitesi kütüphanesini kullanarak (ofis gibi) geliştirdiğim internet sitesi aracılığıyla kurdum. Ege Üniversitesi yazarsam hem düzen olarak hem okul olarak hem iş olarak çok rahat olacağım.

Hacettepe Üniversitesi de gerek isim olarak gerek eğitim kalitesi olarak gerekse eğitim dilinin 100% İngilizce olması sebebiyle (Ege'de 30%) daha cazip geliyor. Üstelik mezuniyet sonrası iş imkânları Ege'den daha yüksek. Savunma sanayiinde iş bulunabiliyor çok rahat bir şekilde. Yurtdışı imkânı da Ege'den daha iyi durumda. Tek dezavantajı düzenimin bozulacak olması. Beytepe kampüsünün biraz şehrin dışında olduğunu duydum. Bu da olumsuz bir şey. Gerçi duymak yeterli gelmedi, bayramdan sonra gidip göreceğim. Ölçüp tartacağım.

Benim toplayabildiğim veriler ve yorumlarım bunlar. Siz olsanız 8. sıraya hangisini yazardınız? Hacettepe mi Ege mi? Bu konuda cidden çok kararsızım. Fikri ya da bilgisi olanların önerilerine ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkür ederim.