Beyler bir katma değer yarattığınızda başarılı olursunuz.
Facebook'tan önce 100 tane arkadaşlık sitesi vardı da facebook aralarından nasıl sıyrıldı?
Bizim webmaster tayfasının da ülkenin geri kalanı gibi yaptığı işin felsefesini bilmemesinden kaynaklanıyor bu konular.
Facebook neden başarılı oldu kimsenin haberi yok.
Twitter nasıl bir kayma değer yarattı kimsenin incelediği yok.
Instagramın yayılmasının arkasındaki dinamik nedir?
Bu uygulamaların yarattığı katma değeri çözdüğünüzde yerli sosyal medya diye bir işe girişmezsiniz.
Önünüzde örnekler de var.
Bakın devlet paypalı yasakladı yerine yerine troy diye ödeme sistemi kurdu.
Ne oldu? Bir halt olmadı. Çünkü adamlar paypalın katma değerinin uluslararası olmasında olduğunu çözememişler.
Ülke içinde para transferi için neden troy kullanayım, eft ve enpara varken?
Aynı şekilde
booking.com u yasakladılar gittiler odamax ı kurdular.
Geçen haftasonu fethiye'deydim, çok güzel küçük bir aile oteli buldum bookingden. Ortalama fiyatların %40 altına çok temiz ve düzgün bir otelde kaldım.
Odamaxı kurduklarında bir katma değer yaratmadılar, daha ucuza satmıyorlar, daha iyi oteller bulmuyorlar, müşteri memnuniyetine daha fazla önem vermiyorlar.
Bakın boykot yok, direk hükümet tarafından yasaklanan paypal ve booking in devlet tarafından desteklenen rakipleri büyüyemiyor. Hatta yatırılan paranın bile çıkarılabildiğinden emin değilim.
Yani boykota güvenip sosyal medya projesi için bir maliyetin altına girecekseniz önce şunu soracaksınız?
Ben diğerlerinden fazla hangi katma değeri yaratıyorum?
Eğer daha iyi katma değer yaratamıyorsanız, insanların siyasi olarak sizin sitenizi kullanacağına inanmak saçmalıktır.
Bir ara Fransa ermeni soykırımı yasasını çıkardı, boykot boykot naraları atıldı yasa çıktı hala uygulamada ve bugün fransız arabaları Türkiye'de satılmıyor mu?
İnsanlar kendi karlarını maksimize etmek isterler.
Siz daha karlı değilseniz işinizi sürdüremezsiniz...