Açıklama için teşekkürler ancak aşağıdaki görsel de banka bu işlemi farklı anlatıyor.
ben bildiğimi söyleyim bankalar altın almaya başladığında kişi bankaya gidiyordu altınlar ile bankada altın ayarlarını vs kontrol edip inceleyen birileri olurdu artık bunlar kuyumcu veya önceden kuyumcu da çalışmış birileri veya başka birileri bunu bilemem bunlar bakar inceler size bizim veridğimiz fiyatın altında fiyat verirlerdi isteyenler altın hesabına çevirirdi verilen altınlar bozulurdu eğer şimdi anlaşmalı kuyumcu olayına geçtiyse bankalar bilgim yok çünki bu konuda bunun tek sebebi büyük ihtimal sahte altın almışlardır bunuda önlemenin tek yolu bir aracı kuyumcu kuyumcu mala fiyat biçer verirsen onu 24 ayar olarak hesaplar kaç gram yapıyorsa sana bilgi verir altınlar sahte olursa da kuyumcu anlamaz ise kuyumcu zarar eder mantığı ile böyle birşey yapmışlardır büyük ihtimal neyse konuya döner isek kuyumcunun yaptığı işlemelri söyleyim sana. Ziynet altının var diyelim çeyrek yarım vs yani bunları 24 ayar has altın üzerindne hesaplanır sana fiyat verilir şukadar gram altın yapar diye yada işte 14 ayar fantezi takı var kolye küpe vs bunlarda var ise taş boncuk vs bunların ağırlığı tahmini düşülür kalan 14 ayar altın gramı 24 ayar has altın üzerinçe çevrilip hesaplanıp sana fiyat verilir eğer böyle bir düşüncen var ise dediğim gibi al altınları yanına anlaşmalı 2 kuyumcuya git önce 1 tanesine deki ben bunları satacağım yerine 24 ayar has altın alacağım bankayı karıştırmadan hem tl değerini öğren hemde 24 ayar has plaka şeklinde alırsan gramını nekadar verecek onu öğren diğer anlaşmalı kuyumcuya git onda da deki x bankası ile anlaşmalısın altınlarımı bozdurup altın hesabıma gönderecez nekadara bozacaksın nekadar gram altın yapıyor hesaplatmak istiyorum de sonrada 2-3-5 sana kalmış ama 1 den fazla kuyumcuya git nekadara bozacaklarını öğren gram almak sitiyorsan da 24 ayar gramı nekadar dan verecekler onu da öğren neden bukadar çok kuyumcuya gidiyim der isen de bu devirde açıkçası 100 tl 100 tl dir yani nekadar fazlaya satarsan okadar iyidir senin için ve kuyumcudan kuyumcuya farklı fiyatlar oluşuyor alış ve satışlar da kimi kar oranı örnektir: 10 tl kar koya nı da var 20 tl koyanıda 5 tl koyanı da birşey alıp satar iken mutlaka 1 den fazla yere sorup fiyat alınız ama şuanda ortalık karışık hemen hemen tüm kuyumcular yaklaşık aynı fiyat üzerinden alış yapıyor hatta kimi alış yapmıyor bile açıkçası günler dir toptancının aldığı fiyattan gelen altınları alıyoruz kar koymadan hurda lağzım olduğu için çünki ödemelerimizi ve alış verişlerimizi altın ile yaptığımızda bizim için daha uygun oluyor fiyatlar ölye diyim o yüzden şuan bozduracak olursan gerçek değerinde bozduramazsın söyleyim enazından Antalya da böyle misal diğer şehirleri bilmem istan bul misal ne durumda hangi fiyat üzerinden alış yapıyorlar bilemiyorum
Has altın yani plaka altın derken şekli şöyle