kuyumcular ile ne tür bir anlaşmaları bilgim yok lakin bankaların olayı şu senin kaçtane ziynet altının 14 ayat takın 22 ayar takın bileziğin vs varsa bunu önce tl ye çeviriyorlar sonra da o tl üzerinden altını hesaplayıp sana altın hesabı ayarlıyorlar diğer türlü özel kasa ayarlamaları gerekir ve altınlarınızı bu özel kasada tutmaları gerekiyor ki siz bir kısmını bozdurmak isterseniz 1 küpe 2 kolye 1 çeyrek bozulsun derseniz bozamazlar çünki tüm altınlarınız bozulup altın hesabına aktarılacak çünki kısacası size özel kasa vermeyecekleri için bu olay olmaz. Lakin atladığınız bir nokta oluyor herzaman banka sizin altınlarınızı düşükmü yoksa piyasa ile aynı değerdemi bozuyor önce ilk bunu araştırınız öncelikle bozdurmak istediğiniz altınlarınızı 2-3 kuyumcuya gösterin nekadar tutuyor birde has altın yani 24 ayar altın işlenmemiş plaka halinde olmasına dikkat edin ambalajlı külçelerde kayıp çok fazla bu plaka olanlarda al sat kaybınız 0.50 krş ila 1 tl arası değişir aldığınız yere göre neyse işte almak ister iseniz gram ı nekadar diyorlar onu öğrenin sonra banka ile ile kıyaslayınız nekadar bozacaklar nekadar dan verecekler altının gramını ve bozmak ister iseniz nekadardan bozuyorlar kıyaslayıp öyle işlem yapmanızı tavsiye ederim ama mutlaka öncesinde 2-3 hatta gerekirse 5 kuyumcuya sorup fiyat alın mutlaka: Şu aralar ortalık çok karışık değerinde satamazsınız kuyumculara bilginiz olsun bankalar nasıldır bilmiyorum şuan da neden değerinde satamam der iseniz de kuyumcu aldığı altını toptancıya götüryor toptancı istanbula vs bir döngü var istanbul altın almıyor şuan alırsada düşük alıyor toptancı istanbul altınalmadığı işin kuyumcuya senden alırım ama 250 den almam 220 den alırım diyor işine geliyor ise müşteri verir sende bana verirsin diyor yada bir kaç toptancı şöyle diyordu işte 240-250 den alırım almasına sorundeğil ama parayı hemen veremem diyor 3 gün 5 gün hatta 1 hafta sonra alırsın diyor tabi şuan hepsi düşük alıyor artık 1 hafta sonra ödemeli yüksek almıyorlar artık tekrar almaya başaldılar ise sormadım ama durum bu şekilde yani senin sorunun dışında da cevaplar verdim artık genel olarak kusura bakma
Açıklama için teşekkürler ancak aşağıdaki görsel de banka bu işlemi farklı anlatıyor.