Arkadaşlar bu sektörde bir partner şirketinde çalışan olarak size şu bilgiyi vermek istiyorum.

Maliye bakanlığı görevlendirdiği müfettişler ile internet üzerindeki sosyal medya siteleri(Youtube,instagram,Facebook vs) üstünden az yada çok düzenli olarak kazanç sağlayan herkesi vergi mükellefi yapmak için bir yasa/kanun hazırlıyorlar.

Bu çıkartılacak olan yasa ile ilgili Türkiye'deki başta partner şirketleri olmak üzere Socialblade'deki Türk kullanıcılarına kadar hepsini listelemişler ve çıkarmışlar.Çıkacak olan yasa geçmişe dönük bütün kazanılan meblağ üzerinden vergi alınması ve sonrasında bu kişilerin vergi mükellefi yapılması.Ayrıca Türkiye banka hesaplarına Google ireland ibaresi ile para girişi olan yada olmuş bütün hesapları incelemeye aldıklarınıda belirtmek istiyorum.

Vergi müfettişlerinin bildirdiğine göre yasa ya bu yıl sonu yada 2.-3.ay 2019 tarihinde yürüllüğe girecek.

Seçim öncesi hükümet Matrah artırımı adında bir geçici kanun çıkardı.Bu kanun 31.07.2018'de kaldırılacakdi ama 1 ay daha uzattılar ve 31.08.2018 tarihi suan için son tarihdir ve uzatılmayacakmış.

Bu kanunun faydası şu, Geçmişde kazandığınız kazanç ne olursa olsun (ister 10K TL ister 10M TL) ne kadar kazandığınızı belirtmeden vergi dairesine mali müşaviriniz yada muhasebeciniz ile giderek "7143 sayılı kanunun Matrah artırımı ile ilgili 5/1-a,b maddesi hükmünden yararlanmak istiyorum" diyerek, en düşükden geçmiş yıllarınıza ait kazançlarının vergisini ödüyorsunuz.Çıkarılan tutar kaç yıl geçmişe gideceğinize göre değişiyor.

Bizimle çalışan partnerlerimizin ortalama olarak net rakam vermeden söylemem gerekirse 1 yıl geçmiş için 2-6bin tl, 2 yıl geçmiş için 6-14 bin tl, 3 yıl geçmiş için 14-25bin tl gibi rakamlar çıkmakdadır.Ayrıca matrah artırımı olarak 2017 ve geçmiş yıllar icin ödeme yapabiliyorsunuz.2018 matrah artırımı kanunu içinde değildir.2018 için kazancınız devam ediyor ise biran önce şirkete dönmeli ve faturalar ile gelir gider düzeyini dengelemeniz gerekmekdedir.

2 ayrı ödeme planı ile çıkan bu ücreti (Kdv ve Kazanç vergisi adı altında iki ayrı ödeme tablolu) faizsiz ve 2 ay sonra ödemeye başlamak kaydı ile 6 taksitde ödeme imkanı sunuluyor.

Geçmişe dönük kazançları olup yakında çıkacak olan kanundan vergi cezası alacağını düşünen kişiler Matrah artırımı ile ilgili kanun sayesinde geçmişlerini kapatabilirler.

işin özü ve gelinen son durum suan için bu şekildedir.Bir muhasebeci yada Mali müşaviriniz varsa yukarda belirttiğim kanun maddesini sorarak durumunuzu anlatarak bu işlemi 1 saat içinde vergi dairesinde yaptırabilirsiniz.

NOT: Gayet açıklayıcı yazdığımı düşünüyorum,özelden soru soracak arkadaşlar iş yoğunluğundan dolayı dönüş yapamayabilirim.Herşey yukarda yazıldığı gibi açık ve netdir.