ODTÜ gibi prestiji olan bir üniversiteye bağlı olmasına rağmen nasıl bu kadar sene teknolojiden ve gündemden uzak, çağ dışı kalabiliyorlar anlamıyorum. Nereden baksan elinde kalıyor. Devlet hantallığı bu olsa gerek. Tasarımı desen 20 önceki internet siteleriyle aynı. 2018 yılında hala TR uzantılı domainleri belge ile satıyorlar. DNS değişikleri sadece belirli saatlerde yapılıyor. Bu şartlarda nic.tr'yi kullanmak mümkün değil. Bu yüzden Türk webmasterlar com, net, org gibi kaynağı yurt dışı olan uzantılara muhtaç ediliyor. Her sene milyonlarca dolar ICANN gibi ABD menşei olan firmalara akıyor. Bu da Türkiye'nin cari açığının artmasına sebep oluyor. Türk lirasının son zamanlardaki değer kaybı ile yurt dışına akan para daha da artacak. Sonuçta domain sahipleri sahip oldukları domainleri yenilemek zorunda değil mi? 1 com domanin şu anki kurlarla ortalama 65 lira olduğu düşünüldüğünde gerçekten büyük paralar çıkıyor dışarı.
Bakın ortada mükemmel bir Rusya örneği var. Rusya'da ağırlıklı olarak .ru uzantılı domainler kullanılıyor. Biz neden .tr uzantılı domainleri kullanamıyoruz?
Ne olurdu sanki Nic.tr'de, sistemini modernize edip, .tr uzantılı domainleri belgesiz olarak satışa sunsaydı. 1 domain için yurt dışı firmalarına 10 dolar ödeyeceğimize, 15-20 liraya .tr uzantılı domain sahibi olurduk. Hem de domainlere ödediğimiz para yurtdışına çıkmazdı. Kaç senedir bekliyorum bekliyorum gene olmuyor. Bir süre önce Nic.tr'nin ODTÜ'den alınıp, bir firmaya devir edileceğini okumuştum ama başaramadılar sanırım.
Bunun kesinlikle olması gerekiyor. Türk webmasterlar dolar ile domain almaya muhtaç edilmemeli.