Arkadaş 6-7 tl lik tbm arıyormuş. Ben görmedim siz gördünüz mü her tıka 6-7 tl tbm
Bahsettiğim anahtar kelime çalışması raporuna göre hareket edilirse ortalama TBM 0.50$ ile 20$ arasında değişecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var; bu son zamanlarda kimsenin farkında olmadığı ya da dile getirmediği bir husus.
Adsense reklam ağı artık eskisi gibi; "Ayakkabı sitesinde ayakkabı reklamı." şeklinde çalışmıyor. Tamamiyle kullanıcı çerezlerine göre reklam gösterimi yapıyor. Çerez ve reklam ilişkisi geçtiğimiz yıllarda da kullanılıyordu ancak son 1 senedir (özellikle son çeyrekte) ziyaretçiye sunulan reklamların tümü: ziyaretçinin çerezlerine bağlı gösterilmektedir. Basit bir örnek ile açıklamak istiyorum.
- Sağlık makalelerinin bulunduğu sitenize giren ziyaretçinin profili; 18-65 yaş arası ve çoğunluk kadın.
- Ziyaretçi düzenli olarak kitap okuyor. Kindle kullanıyor ve bunun için düzenli olarak "e-Book" araştırması ve satın alımı yapıyor.
- Yaz ayları geldiği için zayıflamak isteyen ziyaretçi "weight loss" programlarını araştırıyor.
- "weight loss" Adwords raporlarına baktığınız çok yüksek TBM oranına sahip bir kelime ve sitenizde yüzlerce "weight loss" makalesi yer alıyor.
- Ziyaretçi içeriğinizi sevdi, okudu ve sitenizde belirli bir süre geçirdi. Reklama tıklayacak..
Soru
1- Ziyaretçi reklama tıklar mı?
2- Ziyaretçinin tıkladığı reklam ne olur?
3- Tıklanan reklamın TBM'si "weight loss" raporunda olduğu gibi yüksek olur mu?
El-cevap
- Ziyaretçi kendisi ile alakalı gördüğü reklama tıklar.
- Ziyaretçinin tıkladığı reklam elbette şu olacaktır: "weight loss e-book" ya da benzeri şeyler. "Zayıflamak için kitap satın al.", "PDF Kitapları." vs. şeklinde devam edecektir.
- Tıklanan reklam eğer doğrudan "weight loss" kategorisine hitap eden "ilaç, spor programı, bireysel danışmanlık" gibi reklamlar olsaydı TBM tıpkı Adwords raporunda ki gibi olacaktı. Ancak ziyaretçimizin çerezleri ile ilişkili reklamları görme olasılığı yüksek olduğu için tıkladığı reklamın ortalama TBM'si 0,20-0,30$ 'ı aşmayacaktır.
Nitekim son zamanlar Niche çalışmalar bu yüzden değerlenmiştir. Bundan bir kaç yıl önce Niche içerikli sitelerde sadece kendi kategorisi için reklam çıkardı. Ancak bu değişti, insanlar artık Nişin Dibi çalışmalarına başladı. Nişin dibi ile alakalı reklam gösterme yüzdesini artırmak isteniyor.
Benim tecrübelerime göre olay bundan ibarettir. Nişin dibini görmedikçe net bir TBM beklentisi olmamalı.