Ağustosun başı itibariyle bir güncelleme oldu. Bazı sitelerim yüzde 5-10, bazıları yüzde 20-30 civarı hit kaybetti.

Forumda gördüğüm kadarıyla diğer arkadaşları da etkilemiş.

Bu güncellemeyi çözüp ona göre hareket etmek lazım. Değişen algoritmada ne değiştiğini bilmek imkansız ama tespitlerimizi bir araya getirerek bundan sonrası için bir yol haritası oluşturabiliriz.

Tespitlerim:

Ssl olan sitelerimdeki kayıp çok hafif. Ssl olmayanlarda biraz daha fazla kayıp var.

Gerilediğim bir kelimede ilk iki sırada sabah gazetesi var, ben üçteyim.

Gerilediğim bir kelimede ilk sıraya 13 yıllık bir site oturmuş.

Gerilediğim bir kelimede ilk sıradaki yazı 3,5 yıl önce yazılmış.

Gerilediğim bir kelimede yine sabah gazetesi var.

Teknoloji ile ilgili konularda donanımhaber çoğu kez baş köşeye oturmuş.

Tahminlerim

Eskiden webmaster arkadaşların çeşitli doping araçları vardı panda ve penguen ile bunun önü kesildi içerik kral dendi birkaç sene önce.

Bu seneki güncellemelerden anladığım kadarıyla içerik yine kral ama site yaşı ve otoritesi daha kral.

Vardığım sonuçlar

Bugüne kadar tüm emeği bir siteye verince X miktar kazanırsan, niche veya benzeri ufak birkaç siteye emeğini dağıtırsan 3 X-5 X kazanıyordun. Her güncelleme ile kaliteli içeriğin ve site otoritesinin aynı zamanda kalite faktörlerinin (estetik, özgünlük, ihtiyaca cevap verme, sitede kalma oranı, sosyal medya aktifliği vs) öne çıktığı görülüyor. Demek ki ufakları bırakıp otoriter bir site ile yola devam etmek ileride daha avantajlı olacak.

Her gün birkaç yazı girmek yerine üç gün boyunca araştırıp bir makale yazmak daha avantajlı olacak. Çünkü yeni içerikler kolay hitlenmiyor, makale sağlamsa 3-4 sene hit gelecek belki.

Forum makalecileri fiyatlarını artırıp, içerik kalitelerini de yükseltmek zorunda kalacaklar.

SSL az da olsa SEO için yararlı.

Sırf organik aramalara bel bağlayanlar her güncellemede darbe yiyecek çünkü her seferinde büyük siteler lehine değişiklik oluyor. Kesinlikle kuvvetli sosyal medya desteği lazım.

Benim düşüncelerim ve tahminlerim bunlar. Yanlış düşünüyor da olabilirim. Sizlerin de görüş ve önerilerinizi konuya yazmanızı bekliyorum.