foxmuld3r adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İflas değil, kepenk kapatma. Bu küçük esnaf için geçerli.
"işletme olarak yaptığım işin bana bir faydası yok, zarara başlayacak"

Buna kepenk kapatma deniyor.

Ciddi şirketler konkordato ilan edebilir. Çok kritik sayıda olacaklarını sanmam. İşgüzar müteahhitler başı çeker. Parayı çevirmeyi bilen kurnazlar yoluna yine devam edecek. Nihayetinde hükümet arkalarında, oruçlarını bile "ey beton, sana güvendim sana sığındığım, senin verdiğiniz rızıkla..." deyip açıyor.

Ülkenin içinde para silkülasyonunu kobiler sağlıyor. Şuan halk yuvarlandığının farkında değil. Aldığı ürünlere ya zam geldi, ya gramajı düşürüldü. Ancak gerekli zam yansıtılmadı. Doların daha düşük olduğu zamanda alınan stokları bittiğinde mecburen o zamlar daha çok yansıyacak. Buna bir de kışın gelecek yakıt, doğalgaz, elektrik zamlarını ekleyince tekrar ve tekrar....

Satın alım gücü düşen halk, harcamalarını kıstığında para sirkülasyonu ile birlikte küçük işletmeleri bitirir.

Küçük işletmelerin 2013 yılı gideriyle 2018 yılı giderleri arasında %100 fiyat artışı var.
Bağkur primi neredeyse 600 TL oldu. Kira fiyatları arttı. Sizce bu bakkal ne kadar çaba harcar. Şuan kar elde etmiyorlar ya da çok az ediyorlar, para çevirdikleri için farkındalık düşük. Elindeki malları ve borçları alt alta topladıklarında korkunç senaryoyla karşılaşmaları muhtemel.
Kepenk kapatma küçük esnaf için geçerli olabilir ancak büyükleri ele aldığımıza pazardan çıkmayan şirket iflas noktasına gelir. Şahenkler falan durumu önceden görüp pozisyonlarını ona göre aldılar bile. Faizleri düşürmek şu durumdakendi ayağına sıkmak olduğu gibi (değil faiz düşürmek, faiz düşürmek ile ilgili cümle kurduğunuz an doların tepkisi belli) faiz yükseltmek de çeşitli operasyonlar için krediye abanan büyük şirketleri tehdit ediyor. Konkordatonun şirkete tanıdığı süre belli. Ekonomide ciddi bir çöküşün başlangıcı bu. Geçici bir dönem olsa herkes bir şekilde atlatır. Küçük esnafın durumunu çok güzel özetlemişsiniz bu arada. Esnaf çocuğu olarak bu dediklerinize direkt olarak tanıklık ettim. Bir de bilmem kaç bin lira elektrik borcuyla dükkan kapattık. Daha doğrusu babam elektriksiz dükkana gidip geliyor yaklaşık 1 yıldır.