ÖTV İndirimli araç almak için 2 şart var.
Bunlardan 1.si %90 ve üzeri engelli olmak. %90 ve üzeri engelli olanlar ağır engelli kapsamına giriyor ve aracı kendi değil yakınları kullanıyor.
2. olarak ise %90 altında engelli olup manuel vitesli bir aracı kullanamayacak şekilde ORTOPEDİK engeli bulunmak. Sizinki bu sınıfa giriyor.
2. şekilde araç almak için öncelikle oran belirtir engelli raporunuzu alıyorsunuz. Bunda hangi ortopedik engeliniz varsa bunu açıklama kısmında açık açık belirtmesi gerekmekte ( Tıp dilinde yazarsa vergi dairesi sıkıntı çıkarıyor ben anlamıyorum ne demek istiyor burda diye ) ve özel tertibatlı araç kullanması gerekmektedir yazması gerekiyor.
Daha sonra ehliyet için sağlık raporu alıyorsunuz. Bunun için de önce sağlık ocağı sizi muayene ediyor ve gerekli gördüğü uzman hekimlere sevk ediyor. Yani devlet hastanesi oluyor bu oradaki doktorlar sizi muayene edip teşhisi yazıyorlar ve İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyona sevk ediyorlar.
Komisyon sizin ne şekilde araç kullanacağınıza karar veriyor. Size büyük ihtimal otomatik vites verirler birde sol taraftaki sinyal kollarını sağ tarafa aktaracak özel tertibat kodunu yazarlar.
Engeli raporunuz ile ehliyet raporunuz birbirini tutması gerekiyor bu şekilde araç bayisine giderek ÖTV indirimli araç alabilirsiniz.
anladım hocam çok sağolun bilgilendirdiğiniz için .