fikirdanis adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
asgari ücret 1500 tl değil ki hocam 1500 tl ye kaçak işçi çalıştırılır. kaldı ki sigorta yapılması zorunlu hele ki sanayi gibi ortamlarda kaçak işçi çalıştırmak küçük yerde daha zor neden dersen ufak bir tartışma yaşadığın bir esnaf seni rahatça şikayet eder haberin olmaz takibe düşersin sonra yersin cezayı.

ucuz ve sigortasız işçi demek her zaman için şu kaygıyı yaşatır acaba eleman bugün işe gelecek mi. adam başka iş buldu mu arkasına bile bakmaz gider. para vermiyorsun ki niye dursun sirkülasyon ise müşteri kaybı yaratır. eleman alırsın hırsızdır müşteri dükkanlarına çay getirirken çaktırmadan birinin telefonunu çalar yada kasayı patlatır. basar gider bul bulabilirsen.

o nedenle doğru işçiyi bulup hakkını yasal olarak piyasa şartlarına uygun olarak sgk lı sözleşmeli olarak çalıştırmak lazım bununda maliyeti söz konusu.ama kafan rahat olur.
Hocam piyasayı bilmediğin için böyle konuşuyorsun.
Adam bin lira alacağını bilsin her sabah 8'de dikilir kapına. ne sigorta ister ne bişey. Ve bunun olacağı yerler hiç de az değil. Sen sadece adamı çok yıpratma ve parasını gününde ver adama yetiyor.
Olmasın ama malesef durum bu.
Dediklerinizin bir çoğu Hatay'dan Kars'a çizeceğiniz çizginin altındaki şehirler için geçerli değil.
Sizin anlattığınız ideal olan benim söylediklerim reel olan.
Hatta resmi olarak asgari ücretten ama fiili olarak 1.000 TL, 1.250 TL gibi fiyatlara çalışanlar da az değil.
Asgari ücret yatıyor adamın hesaba adam parayı çekip fazlasını patrona iade ediyor.

Bin1SuraT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İstanbul'da ozellikle santiye bolgelerinde aracla kahvaltilik hazirlayip satis yapan gordum. Yaklasik 4-5 saatlik calismayla deli para kazaniyorlar. Bazen bosuna okumusum diyorum. İnsanda ticaret kafasi olduktan sonra, kazanacak yol bulur. Yanlis anlasilmak istemem. Ama soylemeden edemeyecegim. Benim su kadar param var ne is yapabilirim diyen arkadaslarda ticari kafa yoktur. Eldeki parayi kisa zamanda çarçur eder.
Bu düşünce kesinlikle yanlış bir düşünce.
Elinde 10. bin lira paran vardır aklında da ayda bin lira getirebilecek bir iş. ama birinden fikir alırsın o sana 10 bin lira ile 1.500 lira getirebilecek iş fikri verir. ya da sana bi öneride bulunur sen fikrini 10 bin değil de 8 bine hayata geçirebilirsin....
Danışmak, farklı fikirleri duymak, fikrin hakkında eleştiriler almak her zaman için faydalıdır.

Atalarımız boşuna dememiş "bin bilsen de bir bilene danış" diye.