Extralarge adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
merhabalar,

benim artık elim alıştığı için birebir ölçü kullanmıyorum, ama sizin için ölçülendirmeye çalışarak anlatayim,. zaten yaptıkça tecrübelenecek, belki de ilerde bu anlattigimdan apayrı bir şekilde yapacaksınız..

evvela malzemeler,

1 kg köftelik bulgur. ben beyaz kullanıyorum, doğuda esmer bulgurdan yapıyorlar, onun rengi siyahımsı oluyor, ben kırmızı ağırlıklı seviyorum, tercih sizin.

1 büyük kase domates suyu çekilecek, çorba kasesi gibi büyükçe olanlardan.

3 adet soğan çekilip, suyu sıkılarak akitilacak. soğan suyu çiğköfteye girerse tadını acitir.

1 baş sarımsak çekilecek.

isteğe göre 10 tane kadar ceviz içi havanda dovulecek, ne çok büyük ne çok küçük olacak, şöyle örnek vereyim, kabak tatlısının üstüne dökülen ceviz tanelerinden küçük ama toz olmuş kadar da değil, o yüzden robotta çekme değil, havanda dövme diyorum..

3 dolu yemek kaşığı domates salçası
2 dolu yemek kaşığı biber salçası (orijinal ev yapımı acılı olursa çok iyi olur)
forumda bahsettiğim isot kremasindan bulup kullanmak isterseniz 2 3 kaşık da ondan kilosu yaklaşık 20 TL, yarım kilosu size 2 kilo bulgura rahat yeter.

baharatlar. burada tam ölçü vermek istemem, çünkü tamamen zevk meselesi, mesela eşim kekik yemez, biz kullanmayız, ama kendime yaptığımda koyarım biraz. bizim kullandıklarımiz acı pul biber, renk biberi acisindan, karabiber çok olmamak kaydıyla ve kimyon.. naneyi mesela ben de içine yakistiramiyorum. baharatlarla ilgili söyleyebileceğim iki şey, birincisi kesinlikle, hazır baharat karışımı kullanmayın, çiğ köfte harcı, 7 bahar vs. ve ikincisi karabiberi çok aşırı kullanmayin, çok baskındır biliyorsunuz, başka Tad alamazsınız... ve tuz. tuz önemli, ilerde bahsedeceğim..

isteğe göre nar eksisi,. ben içine de koyarım üstüne de, zevk meselesi..

bir limonun suyu..

ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz.

yag. kesinlikle katı yağ olmayacak... ama ne kadar fazla çeşit, miktar demiyorum, çeşit yağ karistirirsaniz o kadar iyi. ben şahsen hem zeytinyağı hem ayçiçek yağı(daha az olmalı çünkü çiçek yağının çiğ tüketilmesi zararlıdır) hem de olduğu zaman fındık yağı kullanıyorum, çiğ köftenin mantigi inanamayacaksınız ama un helvasiyla aynıdır, ne kadar farklı yağlar, o kadar güzel tat.. kıvam konusu da un helvasininkine çok benzer.

çiğköftenin püf noktasi, iyice yogurulmasi ve malzemelerin içine girme şekli ve sırası..

malzemelerin olayı bu, tarif bir sonraki msjda, malum 5000 karakter

hadi başlayalım..

bulguru tepsiye alıyoruz ben dağınık çalıştığım için leğen kullanıyorum, hanımdan papara yemeyelim.. altı tırtıklı çiğ köfte tepsileri de başlangıç için çok iyidir, ama bilek gücü varsa, lüzum yok . Para verip de almayın yani..

bulgurlarin üstüne domates suyunu takribi 2 3 postada ekleyelim.. şöyle, bir 3 4 kaşık ekleyin yogurmaya başlayın, o suyu bi alsın sonra tekrar ekleyin biraz daha yogurun ve sonra biraz daha. puf nokta, ilk başta su çok olmasın sakın, az olsa da olur, onun çözümü var, ama en baştan suyu çok eklerseniz anında şişer.. zaten yogururken ne kadar su gerektiğini anlayacaksınız. domates suyu yoksa da, kesinlikle sıcak su kullanmayın, kolay yoğurulur ama tadı bir seye benzemez ve vıcık vıcık olur.
yoğurma işi şöyle.. suyu ilk koyduğumuzda iki elinizle önce minciklar gibi sıkın, bu işi çok uzun tutmayın.. sonra iki avucunuza da dolacak kadar bulgur topu alıp, sol avucunuzu tepsiye, bulgur üstte kalacak şekilde yatirin, sağ avucunuzu da onun üzerine kapatarak iki avuç arasındaki bulguru ogutun. bir iki kere bunu yaptıktan sonra avuçlardaki bulgurlari değişin, yine aynı öğütme işini yapın, sonra tüm. tepsideki bulguru sırayla ikişer avuç ve mutlaka bulgurlari da değişerek takribi yarım saat 45 dk kadar yogurun, çiğ köftenin olayı budur.. ilk yoğurma. yoruldugunuzda iki elinizle başta söylediğim teknikle bulguru mincirlayarak ellerinizi dinlendirin. sakin o sulu bulguru dinlenmek için boş bırakmayın, kısır yersiniz benden söylemesi.. bu ilk yoğurma esnasında soğan ve sarımsağı da koyabilirsiniz.
tam yorulduğunu şöyle anlayacaksınız. tadın. yediğinizde bulgur dişe değmeyecek, o tane bulgur tamamen ezilmiş olacak...

yoğrulmuş bulguru tepsiye yayın ve üzerine parmaklarınızla yan yana delikler açın, bu delikler birazdan girecek salçaların homojen dağılımını kolaylastiracak.

salçaları birer kaşık koyun ve yayın deliklerin üzerine avucunuzla, ilk kasıktan sonra bir iki yogurun tadına, rengine bakın, ona göre yine delik açıp ikinci kaşık, salçayı koyun.. gibi gibi, zevkinize renginize göre ayarlayın.. demek istediğim budur. salçalar ve koyduysaniz isot kreması girdikten sonra baştaki gibi tekrar yogurmaya başlayın.. baharatları daha sonra koyacağız.. yogurdukca çiğköftenin yavaş yavaş sakız kıvamına geldiğini göreceksiniz.. yogurun abi, yorulmayin..

bı 10 dk yogurmadan sonra baharatları ve yağı ekleyin, bu arada bol bol tadacaksiniz zaten, çiğ köfteyi yapan yiyemez.. doyar çünkü tamamlanana kadar aman dikkat henüz tuz koymadık, sondan bir önce onu koyacağız.. sertleştirir çünkü ve baharatların/salçalarin da tuzu var, en sona doğru koyacağız ki fazla tuzlu olmasın.
tuzla da yogurulduktan sonra isteğe göre nar ekşisi ve limon sularını ekliyoruz ve az bir yogurmadan sonra.. ki farkindaysaniiz 1 saat civarı yoguruldu toplamda, yeşilliği ekliyoruz.. yine tepsiye yayip, üzerine serpiştirmek suretiyle... tekrar yoguruyoruz ama, bu sefer çok narin, daha çok karıştırma gibi ki otların suyu çıkmasın... homojen karıştırdıktan sonra tercihim küçük sikimlar eşliğinde afiyetle yemek

bir iki küçük nacizane tavsiye .. isotla sikintiniz yoksa, bahsettiğm isot kremasini mutlaka kullanın bambaşka bir lezzet ve renk katıyor.
şeker olsun Tad alınsın diye ketçap falan kullanmayın, tadını bozar, bu baharat ağırlıklı bir yiyecektir sonuçta ki şeker, otlardan tutun da nar eksilerine salcalara kadar her şeyde var zaten
kesinlikle bulyon kullanmayın, unutmayın, dışarıda ne olduğunu bilmediğimiz şeyleri yememek için, sağlıklı olsun diye evimizde yapıyoruz. cevizleri soylemeyi unuttum.. baharatlardan önce eklersiniz, çok da önemli değil, yesillikten sonra eklemeye kalkıp yeşilliklerin suyunun çıkmasına sebep olmayın yeter

bu ölçülerle 2 kg a yakın çiğ köfte oluyor...

buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz, bir ipucu, top halinde koymayın. poşetin içine yanlamasına yayın, hem muhafazası kolay, hem daha çabuk çözülür.. ama şunu da bilin, buzluga atıyoruz, çıkarıyoruz aynı, diyorlar.. tabii ki aynı değil, bulgur biraz şişmiş ve tanelenmis oluyor ister istemez, ama napalim, bu kadar uğraş da her gün her gün yapılamaz nihayetinde

umarım yardımcı olabilmişimdir... yine sormak istediğiniz bir şey varsa buralardayım... iyi günler

https://forum.donanimhaber.com/n11-k...22-5#133413777
hocam çok teşekkür ederim ama bende zaten yoğuruyorum yıllardır , yiyenler dışardan almıycaz birdaha sen yap diyorlar ama belli bi süreden sonra yorucu oluyor bıkkınlık geliyor o arkadaştan daha önce almıştım fiyatıda uygundu özel vakumlu poşetlerde nemli yağlı olarak geliyordu kıvamı tadıda çok güzeld uğraşmaya değmez yani hep