Herkes eğitim sistemine sallamaya başladı. Elbette eğitim sisteminin de yanlışları eksikleri var fakat bu netler bu ortalamaların birçok sebebi var. Gelin beraber bakalım bunlara netler neden düşük?
  1. Sınava giren her öğrencinin alanı mevcut. Önceki yıllarda ikinci sınavda alanı dışındaki sınavlara bütün öğrenciler giriyordu. Bu yıl tüm alanlar tek kitapçıkta olduğu için tüm öğrenciler bütün alanların sınavına girmiş gibi oldu. Örneğin bir eşit ağırlık öğrencisi edebiyat ve matematik testini çözer fakat elindeki kitapçıkta fizik, biyoloji, coğrafya-2 felsefe testleri de var bu öğrenci bu dersleri almadığı için bu derslerin netleri sıfır dolayısıyla ortalama düşüşüne büyük bir etki sağlıyor.
  2. Alan seçimi. Forumda birçok anne-baba var ve her ebeveyn çocuğunun iyi bir yerlere gelmesini okumasını ister. Çoğu anne-baba çocuğu 9-10. sınıfta alan seçimi yaparken sayısal bölümde mühendislik doktorluk gibi prestijli mesleklerin daha çok görünmesinden dolayı özellikle sayısal seçmesi için zorluyor. Yapamasa bile daha çok çalışırsın yaparsın vs. diyerek motive etmeye çalışıyor. Fakat herkesin bir ilgi alanı, becerisi var belki o çocuğu istediği bölüme göndersen alanında çok başarılı bir yazar, ressam, müzisyen… olacak. Ama bu meslekler ne beğeniliyor nede çocuğun gitmesine izin veriliyor sonuç olarak gün geliyor ve üniversite sınavına giriliyor ve suçlu çocuk oluyor çalışmadı yapmadı etmedi. Sonuç olarak da netler de yine bir düşüş oluyor burda sorumlu kim aile
  3. Eğitim sistemi. Elbette eğitim sisteminin de birçok eksiği var bunların en başında ezberci eğitim geliyor. Bugün ezberle sınav bitince uçsun gitsin.
  4. Sınav sistemi ve sorular. Sınav sistemi seçici olmalı. Bu yılki sınav sistemi buna en uygun sınavlardan birisiydi. Gerek soru kaliteleri, gerek bilgi ölçme seviyeleri. Ama elbette eksikleri vardı daha da iyi olabilirdi ama bunun için değişime eğitim sisteminden başlanılmalı.
  5. Kitap okuma alışkanlığı. Toplum olarak en büyük eksiklerimizden birisi. Toplumca kitap okuma seviyemiz oldukça düşük olduğu için okuduğumuz çoğu şeyi ilk okumada anlayamıyoruz veya yanlış anlayabiliyoruz. Ondan sonra sorulara uzundu diye bahane bulmaya başlıyoruz bunun yerine bolca kitap okumalı anlama-yorumlama yeteneğimizi geliştirmeliyiz.
  6. Öğrenci. Artık çoğu alanda çoğu kişi hazır çalışmadan emek vermeden bir şeyler elde etmeyi bir yerlere gelmeyi bekliyor bazı öğrenciler de bunlar arasında. Fakat çalışmayana ekmek yok.
Ve daha birçok sebep şuan aklıma gelenler bu kadar
Birde barajı geçme meselesi var. Kimse kusura bakmasın fakat barajı geçmek çok kolay eğer bir birey barajı dahi geçemiyorsa bu sistemden değil öğrenciden veya farklı dış nedenlerden kaynaklanıyordur. Ayrıca sınavda amaç bireyleri elemek ve daha başarılı olanları seçmek bu sınav da bunu başarılı bir şekilde yerine getirdi.
Barajı geçen herkes üniversiteye gitmeye kalkıyor ve 4 yıl sonra bakıyorsunuz her yer işsiz üniversiteli. Ülkemizdeki üniversite kontenjanları aşırı fazla. Herkes üniversiteye gidecek diye bir şey yok hele de 2-4 yıl okuyup elinde diplomadan başka bir şey olmayacaklar üniversiteye gitmesin. Bu ülkenin tamirciye, esnafa, bakkala, şoföre ve daha birçok mesleğe de ihtiyacı var. Ve bir atasözümüz var ağaç yaş iken eğilir üniversiteye gidip bir işe yaramadıktan sonra 22-23 yaşına gelince sanayide bile iş bulmak çok zor bir iş bilmeyen elinden bir şey gelmeyen birini kimse istemez o yaştan sonra da çırak olarak bile zor alır.