Analitik (muhakeme) düşünme becerisi eğitim sistemiyle değişmez.
Laf atar gibi yazı yazmak yerine biraz araştırıp bilgi sahibi olun.
Muhakeme yeteneği nasıl gelişir?
1- Polisiye romanlar okuyarak.
Örnek: Agatha Christienin Doğu Ekspresinde Cinayet isimli romanı, Stieg Larsson tarafından yazılan Ejderha Dövmeli Kız isimli roman ve benzeri polisiye romanlar.
2- Bilim kurgu, politik veya polisiye filmler izleyerek.
Örnek: Sherlock Holmes, Sihirbazlar Çetesi, Zindan adası ve benzeri filmler.
3- Matematik problemleri ve sayısal bulmacalar çözerek.
Örnek: Okul müfredatında karşılaştığımız matematik problemleri veya sudoku gibi sayısal bulmacalar.
4- İnteraktif zeka oyunları oynayarak.
Avrupada 1800'lü yıllarda edebiyat ve okumaya yönelim var iken, cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki okuma durumuna bakılarak aradaki MİLLET FARKI ortaya çıkar. Kusura bakmayın ama bizim milletimizin böyle şeylerde pek gözü yok.
Sen Türk'e bir konu hakkında imkansız de, gerisini izle. Biz buyuz.
Sen çok bilgilisin ya çözmüşsün herşeyi.
Polisiye kitap ve filmlerle muhakeme yeteneğini kazandırır saçmalığı internetteki bir kaç saçma makalenin bir birinden alıntılarak yazılması nedeniyle inanılan bir saçmalık.
İşte ülkenin asıl sorunu da bu.
Pedagojik formasyon aldım.
Hayatında eğitim psikolojisi, eğitim bilimleri, ölçme değerlendirme üzerine kaç kitap okudun da ahkam kesiyorsun merak ediyorum.
Muhakeme yeteneği denilen şey analitik düşünmedir.
Bloom'un bilişsel alan hiyerarşisinde analize denk gelir.
Krathwohl un yeni hiyerarşisinde ise Analiz - Değerlendirme basamaklarına denk gelir.
Eğitim sistemi ile analiz ve Değerlendirme yeteneklerinin kazanılmayacağına inanıyorsan polisiye roman ve matematik bulmaca peşinde koşmaya devam et...
Eğitimin ne olduğunu bilmeden, eğitim psikolojisini bilmeden, davranış psikolojisi bilmeden bir sürü büyük laf söylemişsin.
Kısıtlı tarih ve muhtemelen hiç olmayan sosyoloji bilginle 19. yüzyıl ile bugünü kıyaslamak da komik olmuş.
Türkiye'nin en büyük sorunu hakkında doğru düzgün bilgi sahibi olmadığımız konularda çok büyük laflar edebilmemiz.